Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zákeřná nemoc s doživotními následky: Léčba boreliózy stojí pojišťovny miliony

Autor: ula - 
8. září 2019
07:10

Klíšťata přenášejí dvě nebezpečná onemocnění - klíšťovou encefalitidu a lymeskou boreliózu. Česko mělo v loňském roce nejvíce nakažených z celé EU a odborníci předpokládají, že za letošní rok bude počet nemocných ještě vyšší. Na lymeskou boreliózu neexistuje očkování. Pokud není odhalena včas, může způsobit doživotní následky, jako např. ochrnutí. Náročná léčba stojí pojišťovny miliony. Zákeřné onemocnění má navíc ze začátku nenápadný průběh a několik stádií.

Lymeská borelióza odvozuje svůj název od amerického města Old Lyme, ve kterém se v létě roku 1975 objevily u několika dětí příznaky revmatoidní artritidy a kožní vyrážky. Výzkumníkům trvalo následujících šest let, než objevili příčinu těchto obtíží – klíšťata infikovaná bakterií Borrelia burgdorferi. Tyto bakterie se mohou dostat do našeho těla nejčastěji přisátím nakaženého klíštěte.

Kromě klíšťat  se v současnosti diskutuje o možnosti přenosu infekce i krev sajícím hmyzem (například komáři). Přenos hmyzem ale není v současnosti prokázaný. Borrelie jsou zajímavé tím, že mají oproti jiným bakteriím dlouhý rozmnožovací cyklus (v řádu hodin). „Proto má onemocnění pozvolný, ze začátku nenápadný průběh. Onemocnění probíhá v několika stádiích, ne každý pacient prodělá všechna stádia,“ upozorňují odborníci z portálu Lekarnikekapky.cz

Léčba za miliony

„V roce 2018 vydala VZP za léčbu klientů, u nichž jí zdravotnická zařízení vykázala diagnózu ‚Lymeská borrelióza‘, přes 172 milionů korun,“ řekla Blesk Zprávám Iwona Navrátilová za Všeobecnou zdravotní pojišťovnu (VZP) a dodala: „Jde o ryze orientační čísla. Navíc se týkají nejen klientů, kteří byli v daném roce uvedenou nákazou infikováni a čerpají akutní léčbu, ale třeba i o ty, kteří léčbu prodělali již dříve, ale kvůli konkrétní diagnóze stále docházejí například na kontroly.“

Klíšťata vás nakazí do dvou hodin od přisátí Klíšťata vás nakazí do dvou hodin od přisátí | Profimedia

„Lymeskou boreliózu jsme loni evidovali u 14 380 klientů ČPZP. Jejich léčba si v roce 2018 vyžádala náklady blížící se částce 50,4 milionu Kč,“ uvedla Elenka Mazurová z České průmyslové zdravotní pojišťovny.

Přes 30 milionů vydala na léčbu pacientů s boreliózou v loňském roce Oborová zdravotní pojišťovna, zatímco v předchozím roce to bylo 28 milionů.

„Náklady zdravotní pojišťovny RBP v roce 2018 na léčbu boreliózy dosáhly částky 11,7 milionů korun,“ řekl mluvčí pojišťovny Ivo Čelechovský.

Stádia boreliózy

1. časné stádium - pozor na rudou skvrnu

  • kožní projevy -Jediným typickým příznakem nákazy je jednolitá skvrna nebo skvrna s bledým středem, která se objeví několik dnů až týdnů po přisátí nakaženého klíštěte. Zrádné ovšem je, že se taková skvrna nemusí vůbec vytvořit – infekce se pak šíří skrytě, upozorňují odborníci.
  • chřipkovité příznaky - Mezi ně řadíme únavu, teplotu, bolest svalů a kloubů.

2. pozdní stádium boreliózy - nepravidelný srdeční rytmus

  • zvětšení uzlin - Typicky se objevuje na ušním lalůčku, bradavkách, nebo na šourku.
  • postižení kloubů - Nejčastěji se objevuje zánět kolenního kloubu, který rudne, otéká a bolí.
  • postižení srdce - Projevuje se bušením srdce, nepravidelným srdečním rytmem až zánětem srdečního svalu (myokarditida).
  • postižení nervového systému - Objevují se bolesti hlavy, teploty, nevolnost až zvracení, poruchy citlivosti, poruchy pohyblivosti, až obrna lícního nervu a zánět mozkových blan.

3. chronické stádium boreliózy - výpadky paměti

  • projevy trvalého poškození - Borrelie dále oslabují nervový systém (objevují se potíže jako nervozita, třes, výpadky paměti, deprese), pokračuje napadání dalších kloubů, dochází k poruchám imunitních reakcí a objevují se i změny na kůži - ztenčená kůže s prosvítajícími cévami.

Žádný test není jednoznačný

V současnosti nemají lékaři k dispozici žádný test, který by jednoznačně potvrdil či vyvrátil, že za zdravotními obtížemi stojí borreliová infekce. Protilátky se v těle začínají tvořit až několik týdnů po nakažení (obvykle 4 – 6 týdnů). Jejich dřívější odběr proto nemá smysl – výsledek by byl negativní, i když by už borrelie byly v těle přítomné.

Boreliózu léčíme v současnosti antibiotiky. Platí pravidlo: čím dříve od nákazy jsou nasazena, tím vyšší je úspěšnost léčby. U časných forem se úspěšnost pohybuje na hranici 90 %, u pozdních stádií okolo 30 %. Léčba s přihlédnutím ke stádiu onemocnění obvykle trvá několik týdnů,“ uzavírají odborníci z portálu Lékarnicke kapky.cz.

Video  Klíšťovou encefalitidu mohou přenášet i mléčné výrobky  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Jiří Malíšek ( 12. května 2023 15:04 )

Dobrý den
Zrovna jsem prodělal neuroboreliózu, bohužel můj patolog byl přesvědčen, že nic takového nemám a až na moje vyžádání aby mě poslal k neurogovi, jenž mě naštěstí poslal na odběr z míchy, kde ji zjistili, mě začli léčit. Avšak trvalo to rok než se na to přišlo. Teď jsem ve stavu, že si nemohu sednout a sotva chodím. Nikdo neví jestli se z tohoto stavu dostanu. Mám si zažádat o invalidní důchod a prý se uvidí.

Famali ( 9. září 2019 02:43 )

Informace mam tzv. z prvni ruky ☝️

dessy ( 8. září 2019 13:47 )

Nikdy jsem žádnou skvrnu po klíštěti neměla a po letech při náhodném vyšetření se zjistilo, že ji mám již hodně dávno, bez naděje na vyléčení. Mám silná ATB a chci jen věřit, že rozklad kloubů se zpomalí.

Famali ( 8. září 2019 12:51 )

Presne tak! Nemocnice uplaceny pojistovnama, ktere by lecba zruinovala!!!

doktormediciny ( 8. září 2019 10:25 )

Domnivam se,ze jste spatne informovan.I v tomto clanku je napsano, ze asi 10
procdent lidi nereaguje na lecbu.Jinaqk se zacina Deoxymykoiunem asi 3 tydny.
Pak se chodi jeste na kontroly.Lecil jsem se na infekcnim oddeleni v Bene, potize odeznely zaq nekolik tydnu.Protilatky v krvi byly asi 10 let/tatomn seropozitivita nezarucuje, ze byste znovu neonemocnel

Zobrazit celou diskusi