Čtenáři, kteří minulý týden psali své návrhy na facebook Blesku, fantazií ani množstvím tipů rozhodně nešetřili. „Všichni jsme byli překvapeni takovou odezvou,“ řekl vrchní chovatel Jakub Mezei. Nejčastěji se objevovalo jméno Gaston, podle lachtánkova dědečka. Mezi jmény, která postoupila do hlasování, ale není. „Nevybrali jsme ho z několika důvodů. Lachtan Gaston byl výjimečný a byl jen jeden. Z praktické stránky by nám takové jméno dělalo problémy v evidenci zvířat a v provozu. Navíc Gaston žije v potomcích dál u nás v zoo, stále je tu s námi,“ objasnil chovatel.

Žádné podobné

Podle čeho se tedy při výběru chovatelé rozhodovali? „Vybírali jsme takové jméno, kterému ani jedno ze jmen lachtanů v zahradě nebylo podobné. Důležité také je, aby se dobře vyslovovalo, a to i v zahraničí, kam by mohl lachtánek jednou odejít,“ objasnil Mezei. Lachtani podle něj dobře reagují na jména s výraznou intonací, se sykavkami a tvrdými souhláskami.

Jaká jména čtenáři také navrhovali

* Pohádková – Vilík podle kamaráda Včelky Máji.

* Podle celebrit – Rudolf, Ruda podle Rudolfa Hrušínského. Prý mají podobné oči. Charlie podle Charlie Chaplina, který ve filmech chodil podobně jako lachtan.

* Ovocná – Mandarinka, Pomeranč

* Úsměvná – Prdelka, Ploutvička, Štěstí

* Podle chovatele – Bukaj, což je obráceně Jakub.

Hlasování

Od pondělí 26. srpna do 16. hodiny ve středu 28. srpna odpoledne jste mohli hlasováním rozhodnout o tom, jaké jméno z 10, které z návrhů čtenářů vybrali chovatelé, bude lachtánka provázet životem. Vítězné zoo zveřejní při jeho křtu již tuto neděli 1. září. Zároveň jeho autora ocení rodinnou roční vstupenkou.

Do Zoo Praha se slevou 20 %

Chtěli byste lachtánka s mámou Abebou vidět dřív, než dáte jménu pro něj hlas? S Blesk extra speciál Nej české zoo získáte slevu 20 % na vstup do Zoo Praha. Najdete v něm také informace o našich 16 nejkrásnějších zoo a 64 slevových kuponů, mimo jiné na vstup do zlínské, ústecké či hodonínské zahrady. Na stáncích je v prodeji za 69 Kč.

Unikátní průvodce po českých zoologických zahradách již v prodeji!
Autor: Blesk

Podívejte se na lachtánka, který dovádí ve vodě.

Video
Video se připravuje ...

Lachtánek z pražské zoo ještě nemá jméno. Vyberou ho čtenáři Blesku. Zoo Praha

Fotogalerie
19 fotografií