Projet.PDF vznikl v roce 2015 docela náhodou. „V roce 2015 jedna z nás poslala email mnoha přátelům, kteří se zabývají cirkusovou technikou hand to hand, což je právě ta, kterou předvádíme v naší show, a zorganizovala týden tréninků, kterého se zúčastnily pouze holky. Normálně se tato technika provádí mezi mužem a ženou, protože je zde velký váhový a silový rozdíl. Takže chtěla vyzkoušet, co se stane, když tuhle techniku provedou pouze ženy,“ vypráví jedna z artistek Renata. Na konci tohoto experimentálního týdne se jich všech 24 sešlo a rozhodly se společně vytvořit show.

Jen ženy

V souboru Portés de Femmes jsou samé ženy. V představení Projet.PDF jich můžete vidět 16, ale v souboru jich je mnohem více. I osvětlení, zvuk, produkci, administrativu, kostýmy, režii - všechno zajišťují ženy. K výjimce ale přeci jen jednou došlo. „Jednou produkční odešla na mateřskou, a to bylo jedinkrát, kdy se její role ujal muž. Bylo to docela vtipné, protože jsme si na něj musely zvyknout. Třeba jsme musely začít používat mužský rod, což pro nás bylo velmi nezvyklé. On je ale úžasný člověk, bylo skvělé s ním pracovat,“ vzpomíná Renata.

Zajímavé je, že uskupení Portés de Femmes tvořené výhradně ženami, nemá žádnou šéfku. „Máme demokratickou organizaci. Všechno se tvoří v harmonické skupině, nikdo nemá hlavní slovo. Stojí to hodně času, ale je to velmi zdravé a upřímné,“ řekla Renata.

Inspirující hádky

Projet.PDF vznikal nejprve akrobatickými experimenty, postupně si však ženy v souboru začaly klást otázky, co chtějí v představení vyjádřit. „Některé holky se chtěly zabývat vážnými tématy, jiné zase chtěly zábavu, takže jsme to všechno spojily dohromady a vznikl takový mix. Jsme velmi odlišné a každá z nás měla příležitost říct nebo ukázat, co chce, což tvoří jednotlivé obrazy v představení,“ tvrdí Renata.

Odlišnost jednotlivých akrobatek často vedla k dlouhým diskuzím, většinou ale umělkyně došly ke kompromisu. „Je velmi běžné, že v každém procesu tvorby se hádáte, i třeba sami se sebou, protože se snažíte být kreativní, chcete přinést něco ze sebe. Při experimentech se objeví spousta věcí, které prostě nefungují. Představení samotné je jako špička ledovce, ten zbytek nejde vidět. Neshodly jsme se ale na všem, například na názvu představení. Projet.PDF je projekt a my se tak prezentujeme, a rozhodly jsme se název vlastně nevybrat a nechat ho takto,“ řekla Renata.

Témata Project.PDF

V představení Projet.PDF se objevují témata jako je mateřství, prostituce, feminismus nebo ženské stereotypy. Na tyto témata probíhaly často velmi živé diskuze. „Mateřství je něco, co je v našich životech přítomné. Většině z nás je kolem třiceti, v průběhu tvorby se narodilo spoustu dětí.

Dalším tématem je feminismus. Já jsem feministka a nechci nikoho nutit být feministka, ale je to pro mě důležité téma. Pro někoho ale podstatné není a nechtěl o tom mluvit. Dostávaly jsme se do střetu názorů a přemýšlely, jak to dát dohromady, abychom všem zachovaly respekt.

Nebo například prostituce. Nechceme říct, jestli je prostituce ve světě dobrá nebo špatná, nechceme lidem říkat, co mají dělat. Ale je to téma, co se nás hodně dotklo a je těžké ho nějak uchopit. Abychom byly schopné o prostituci vytvořit scénu, udělaly jsme si průzkum, mluvily jsme s prostitutkami, šly jsme skutečně do hloubky. Ale v naší show se o prostituci nemluví, je tam jen letmo. Stejně tak jako ukazujeme stereotypy, že by ženy měly být krásné a křehké bytosti. Snažily jsme se ukázat mnoho tváří ženy a bourat tak klišé,“ uzavírá Renata.

Být součástí ženského souboru vyžaduje podle Renaty hodně respektu k sobě i k ostatním. Svou práci by ale neměnila: „Život v cirkusu je docela intenzivní, ale vybrala jsem si to. Nedokážu si představit, že bych dělala cokoli jiného, opravdu miluju svoji práci.“

Fotogalerie
6 fotografií