Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Případů infekce z masa rychle přibývá. Listerióza ve Španělsku už zabíjela

Autor: ČTK, tva - 
21. srpna 2019
19:55

Španělské ministerstvo zdravotnictví vydalo varování před možností nákazy listeriózou kvůli velkému počtu případů v této západoevropské zemi. Informace o situaci ve Španělsku byla předána institucím Evropské unie a Světové zdravotnické organizaci. Ze 150 potvrzených případů listeriózy jeden nemocný zemřel. Dalších 523 podezření na nákazu se prověřuje. Obavy panují i kvůli možnosti, že se infekce objeví také mezi turisty, jichž do Španělska za rok zavítá 80 milionů, napsala agentura Reuters.

Nejvíce nemocných připadá na jihošpanělskou Andalusii, kde se nachází továrna na balení masa, jež je s výskytem bakterie listerie spojována. Další nemocní se objevili ale i ve vzdálených oblastech, jako je Katalánsko na severovýchodě země. Přes 50 lidí zůstává hospitalizováno.

Bakterie listerie se nacházejí v půdě, fekáliích i ve vodě. Vyvolávají onemocnění, které má ve většině případů mírný průběh a jehož symptomy se podobají chřipkovým. Nebezpečné ale může být u těhotných nebo u lidí s oslabenou imunitou. Mezi hospitalizovanými je 23 těhotných žen.

Bakterie má na svědomí život seniorky

V upozornění španělského ministerstva zdravotnictví stojí, že na listeriózu zemřela 90letá žena ze Sevilly.

Továrna na balení masa patří sevillské firmě Magrudis. Laboratorní testy zjistily přítomnost listerie v jednom z jejích produktů a podnik prověřily hygienické úřady. Všechny výrobky, které tento podnik distribuoval od 1. května, byly staženy z trhu. Firma přiznala, že se listerie našla ve 2000 balíčků s masnými výrobky. „Zjevně se nedodržely zavedené postupy. Musíme nyní zjistit, kde přesně se to stalo,“ sdělila úřadující ministryně zdravotnictví María Luisa Carcedová.

Zobrazit celou diskusi