Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tamara (17) exekuci dědí, David (20) o ní netušil. Dluhy dětí utnu, slibuje exministryně

Autor: Nikola Forejtová - 
5. září 2019
05:17

David (20) vstoupil do dospělosti s dluhy, které měly být dávno zaplacené. Tamara (17) zase čeká na plnoletost, aby na ni spadly resty tragicky zesnulého otce. Dalších příběhů je v ČR celá řada, tisíce lidí si totiž do dospělosti odnáší dluhy z dětství a dalších 6 500 dětí na své právní závazky čeká. Poslankyně Kateřina Valachová (ČSSD) Blesk Zprávám prozradila, že se setkala i s obchodníky s dětskými dluhy. Podobným praktikám by chtěla zamezit novelou občanského zákoníku. Optimismus jí po přijetí novely insolvenčního zákona nechybí, přesto uznává, že ji to nejtěžší teprve čeká a ráda by děti z dluhů „vysekala“ do konce roku. 

David patří mezi desítku tisíc lidí, kteří do dospělého života vkročili s pošpiněným štítem. „Moji rodiče byli a stále jsou ve velkých dluzích, proto nám nekupovali jízdné, nicméně jsem všechny pokuty předal tátovi, který slíbil, že to vyřeší,“ svěřil se Blesk Zprávám chlapec, který si po opuštění „hnízda“ zašel na dopravní podniky, aby zjistil, jestli je vše v pořádku. U přepážky ale zjistil, že u něj evidují stále tři pokuty a ty byl nucen okamžitě zaplatit.

V době, kdy se tak snažil najít pořádnou práci, se musel potýkat s dluhem, který mohl přerůst do mnohem větších rozměrů. „Není výjimkou, že se najdou tací, kteří dostanou hned 200 tisíc na zaplacení,“ míní Kateřina Valachová, exministryně školství a předkladatelka dvou novel zákona, které by měly nejen ulevit dětem od dluhů, ale z exekučních řízení je téměř vyřadit. 

Děti v exekuci: jízdné i šmejdské obchody

„Setkávám se na vesnicích s lidmi, kterým nejde do hlavy, že by měly děti nějaké dluhy. Nevědí, jak je to možné,“ zmínila v rozhovoru pro Blesk Zprávy Valachová. Odpovědí na otázku, jak se dítě dostane do dluhů, je celá řada. Nejznámější jsou nezaplacené pokuty za jízdu na černo, dluh za neodhlášený svoz komunálního odpadu a účty za telefon.

Právě nad těmito důvody, proč jsou děti v exekuci, se pohoršoval další z předkladatelů novel Marek Benda (ODS). „99 % dětských dluhů vzniká fakticky z působení orgánů veřejné moci. Téměř nikdy to nejsou žádné soukromoprávní smlouvy. Jsou to prostě poplatky obecního charakteru, zdravotnického charakteru. A nevím, jestli by se tady veřejná moc, když ji vezmu jako ten úplný globál, neměla sama nad sebou trochu zamyslet a trochu zvážit, jestli je rozumné v tomto případě vymáhat a jestli dává smysl, abychom pak museli přijímat takovéto výjimečné novely insolvenčního zákona,“ pohoršoval se Benda při rozpravě nad novelou.

Marek Benda už je poslancem 25 let. V rozhovoru pro Blesk uvedl, jaké to je. Marek Benda už je poslancem 25 let. V rozhovoru pro Blesk uvedl, jaké to je. | Jakub Poláček

Jsou ale i další způsoby, jak se při vstupu do dospělého života stát dlužníkem. Tamara (17) exekuci zdědí po zesnulém tatínkovi. Ve chvíli, kdy se stane plnoletou, jí přistane zděděný dluh 350 tisíc, který měl její otec v bance. Tamařin tatínek zahynul loni v Alpách. O případu informovala televize Nova. 

Valachová pak pro Blesk Zprávy uvádí další způsob, jak se mohou děti dostat do dluhů: šmejdi. „Nejsou to drobní věřitelé, ale takoví „šmejdi“ na dětské dluhy. Obchodují s nimi a nabízejí rodičům kličky – například že si rodič jakožto zákonný zástupce  napíše telefon na své dítě,“ šokuje Valachová a podivuje se nad tím, že pro některé rodiče není dítě na prvním místě.

Exministryně Kateřina Valachová v rozhovoru pro Blesk Zprávy Exministryně Kateřina Valachová v rozhovoru pro Blesk Zprávy | Blesk - Nikola Forejtová

Oddlužení čeká na podpis

Valachová ale má důvod oslavovat, jeden krok proti dětským dluhům se jí již s ostatními předkladateli povedl. Sněmovnou i Senátem prošla ve zrychleném řízení novela insolvenčního zákona, která navazovala na v červnu ohlášený zákon o rychlejším a snadnějším oddlužení pro seniory a postižené. Nově se k nim, po zpečeťujícím podpisu prezidenta, objeví i slovo děti a mladistvé. 

Nyní jsou dvě varianty oddlužení. První z nich předpokládá, že lidé splatí věřitelům za tři roky nejméně 60 % svých dluhů. Ve druhé variantě by měli uhradit za pět let aspoň 30 %  dlužné částky. Pokud by zaplatili méně, o jejich oddlužení by na konci procesu rozhodoval soud. Soud by musel v takových případech uznat, že se dlužník o splacení dluhů pod dohledem insolvenčního správce snažil. 

„Ještě jednou musím poděkovat poslancům i médiím, že se o schválení novely přičinili. Chci se bavit o těch, kterým dluhy znemožnily začít normální život. Tihle mladí lidé budou mít šanci. Znovu ale musím zdůraznit, že se nejedná o odpuštění dluhu. Věřitelé nepřijdou nazmar,“ doplňuje Valachová pro Blesk Zprávy.

Zákon by počítal i dluhy, které si člověk nasekal při pokusu exekuci splatit. „Člověk, co teprve začíná pracovat, nejspíš nemá 200 tisíc, tak si vezme půjčku, takže naše pravidlo znamená, že i tahle půjčka se započítá do dětského dluhu,“ doplňuje poslankyně. Stále se ale počítá s tím, že 2/3 dluhu musí člověk nabít v dětství.

Ve hře je ale stále další novela, která by podle Valachové měla s dětskými dluhy zatočit úplně. Novela občanského zákoníku by totiž malé děti do sedmi let z dluhů vynechala úplně a dluhy dětí do 15 let by pak převáděla na rodiče či zákonného zástupce - a to včetně těch dětí, za které zodpovídá sám stát. „Je tam důležité to do 15 let. Od 15 – 18 by rodiče měli zvýšený dopad a rozhodl by o připadnutí dluhu soud,“ vysvětluje Valachová.  

Dodává, že chtějí také zavést pravidlo, že 18letý člověk nesmí mít dluh větší, než je jeho majetek. Blesk Zprávám na závěr řekla, že udělá vše pro to, aby Sněmovnou a Senátem prošla novela o převádění dluhu na rodiče do konce roku, čímž by dokázala novelu uvést po podpisu prezidenta příští rok. 

 

 

Georgis ( 6. září 2019 07:05 )

Největší ksindl ve společnosti s podivem nejsou ti prostí a nevzdělaní lidé, ale ta hogofogo inteligence. Jsou to degeneroidi kapitalistického systému.

mamlas ( 5. září 2019 11:40 )

Protože se nemůžou bránit a exekáč z toho má velký prachy.
Zakažme exekutorům, aby si za vymáhání dluhů účtovali desítky tisíc pro sebe, zakažme lichvářské úroky, kdy z 20 Kč je najednou dluh 100 tisíc!!!!

anonym01- ( 5. září 2019 11:29 )

JSEM FAKT STARÁ KUN.DA VYPATLANÁ..ALE PŘESTO PANA ZEMANA A BABIŠE MILUJI❤❤❤❤

mikes15 ( 5. září 2019 09:59 )

To je pravda. Ale taky platí, na každou svini se vaří voda!

prasatkopepicek ( 5. září 2019 08:22 )

Vladni zm.di. Dite do 15ti let nema trestni odpovednost, ale dluhy se mu pocitaji.
Je jedno kdo to zavedl, ale Bures uz je tam dost dlouho aby tohle bylo davno vyresene. Jenze to by se ten srac nesmel starat jen o svoje prus.ery. Ma toho tolik, ze na tohle uz nema cas. A kdyz uz si na to vzpomene, tak jen zvani.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa