Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Víkend nabídne tropy u moře i v Česku. Vichřice a déšť ale potrápí Brity

Autor: Darina Jíchová - 
21. srpna 2019
21:05

Letní prázdniny se pomalu blíží ke konci, předposlední srpnový víkend ale potěší lidi v Česku i u moře. Podle předpovědí čeká Evropu vlna veder, která sice nebude dosahovat červencových a červnových teplot, i tak bude ale nad 30 stupňů. To Británii ještě před oteplením čeká pořádná vichřice, vítr by měl řádit hlavně během středy a čtvrtka a bude dosahovat síly až 72 kilometrů v hodině, uvedl list The Sun.

Oblíbené turistické destinace jako Španělsko, Itálie, Řecko nebo Chorvatsko lákají last minute dovolenkáře na krásný víkend, teploty by se měly pohybovat mezi 32 až 37 °C.

Španělsko hlásí na následující dny až do neděle 36-37 stupňů, Itálie 30 až 32 stupňů, Balkán láká na 35 stupňů, Řecko pak na 36 stupňů. Vůbec nejtepleji bude ještě kousek na východ od Řecka, na Kypru se teplota vyšplhá až na 38 stupňů.

Horký víkend

O vysoké teploty nebude ochuzená ani velká Británie, Francie nebo Německo či Česko, meteorologové očekávají, že se oteplí na 30 až 34 stupňů, panovat by měla jasná až polojasná obloha, místy bude pršet. Pro celou Evropu platí upozornění před vysokými teplotami. Ještě než se ale na oblohu vrátí slunce, prožene se Evropou silný vítr a déšť.

Asi nejhůř na tom bude Británie, tamní meteorologická stanice vyhlásila varování před vichřicí. Vítr se do země přižene už dnes, doprovázet by ho měly přívalové deště, jako první udeří ve Skotsku a Severním Irsku, pak zasáhne severozápadní Anglii a sever Walesu.

Brity čeká vichřice, před větrem varují i Chorvati

„Kvůli prohlubující se tlakové níži můžeme dnes očekávat silný vítr a déšť, teplota se ve Skotsku a Severním Irsku bude pohybovat mezi 15 až 18 stupni, ve zbytku země bude tepleji asi 19 až 22 stupňů. Jižní a východní zemi se vichřice a déšť vyhnou, v oblasti by mělo být polojasno,“ varovali meteorologové BBC a dodali: „Pozor na tlakovou výši, v pátek se rychle oteplí a očekáváme teploty mezi 28,2 stupně až 31 stupni. Možná se dočkáme nejteplejšího srpnového víkendu.“

Zbytek Evropy se do konce týdne také může připravit na občasné vydatné deště nebo poryvy větru. Chorvatští meteorologové dokonce vyhlásili střední stupeň ohrožení, v některých regionech, zvláště pak v Kvarnerském zálivu, by měl vítr dosahovat rychlosti 75 až 100 kilometrů v hodině. Ve Španělsku očekávají bouřky, v pobřežních oblastech a na španělských ostrovech platí varování před vysokými vlnami. Déšť se nevyhne ani Česku.

Video  Lovec bouřek: Je to náročné i nebezpečné, ale riziko se dá minimalizovat  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi