V průběhu minulého století prožili obyvatelé české a slovenské kotliny desítky let v nesvobodě, mnohdy se strachem o svoje životy. „Za celé to století byly vlastně jen dvě šťastné chvíle. Říjen 1918 a listopad 1989,“ říká k tématu oceňovaný spisovatel Jiří Padevět, který za svou knihu Průvodce protektorátní Prahou získal roku 2014 Magnesii literu. Právě proto, aby se na všechny ty hrůzné události nezapomnělo, má v Praze vzniknout muzeum věnované tomuto tématu.

Důvodů, proč má muzeum vzniknout je podle historika Petra Blažka z Centra pro dokumentaci totalitních režimů vícero: „Odchází generace, které jsou spojené s totalitními režimy, a mizí jejich paměť. Muzeum dokáže svoji formou oslovit mladší generace a zahraniční návštěvníky,“ vysvětluje odborník. Na výstavbě muzea by se inspiroval u sousedů, kde taková muzea mají. Podle Blažka je kupříkladu nejnavštěvovanějším muzeum Maďarska Muzeum teroru v Budapešti. K výstavbě toho pražského by chtěl oslovit významné světové architekty, kteří se tématem zabývají.

Společné muzeum

Na vytvoření muzea mají kromě zastupitelů magistrátu také zájem různé spolky, organizace, ústavy a instituce. Podle Petra Blažka je jich momentálně přes 30 a další budou určitě přibývat. „Zainteresované jsou i další instituce, například Národní muzeum, s nímž by mohla vzniknout větší spolupráce, poněvadž disponují množstvím předmětů. Podporu nám vyjádřila i Asociace soukromých zemědělců,“ jmenuje další významné subjekty.

Tipují místa

Kde by mohla budova stát není zatím jasné. Podle předsedy Spojených sil pro Prahu, Jiřího Pospíšila, mají vytipované asi 2 až 3 budovy, které vlastní Praha. Ty by se zrekonstruovaly a umístila by se do nich expozice. Podle Hany Marvanové-Kordové (Spojené síly pro Prahu) se o odstartování projektu bude rozhodovat na zářijovém zasedání pražského zastupitelstva. Politici budou hlasovat o vytvoření zapsaného ústavu. „V ústavu bude kolegium odborníků, kteří budou pomáhat vytvářet muzeum. Na základě usnesení bude zadán projekt a podle projektu budou vytipované prostory ve vlastnictví města, kde by toto muzeum mohlo být,“ řekla Marvanová. Kdy bude muzeum vytvořené není jasné a stejně tak jeho cena. Magistrát pak bude přispívat dalšími penězmi na jeho chod. 

Video
Video se připravuje ...

Historik Petr Blažek popisuje chystaný projekt Muzea paměti XX. století. Jiří Marek

Fotogalerie
7 fotografií