Co bylo příčinou požáru včera dopoledne, na místě zjišťovali vyšetřovatelé. Podle nich nemohla být za ohněm žádná technická závada. Vila byla totiž odpojená od elektrického proudu i plynu. Hořet tak začalo kvůli nedbalosti nebo je to dílo žháře. Právě toto je předmětem divokých spekulací. Usedlost se totiž dlouhá léta nedaří prodat, lezli do ní jak mladí vandalové, tak bezdomovci, a hodnotnější než chátrající stavba by za chvíli mohl být samotný pozemek, který má takřka 2 tisíce metrů čtverečních.

Lukrativní parcela

„Ceny v této lokalitě se pohybují mezi 5 až 10 tisíci za metr čtvereční, lokalita je to lukrativní a pozemků je málo,“ řekl Blesku Jan Martina z firmy M&M Reality. To by znamenalo, že parcela může mít hodnotu až 19,5 milionu korun. Jenže… „Náklady na likvidaci budou obrovské, minimálně 70 procent hodnoty pozemku, takže není moc pravděpodobné, že by se to někomu vyplatilo,“ popsal Blesku realitní makléř Jan Zachystal z firmy RE/MAX. Martina dodává, že dalším faktorem, ovlivňujícím hodnotu parcely, je její historie a Krejčířova pověst. Ten si odpykává trest v Jihoafrické republice za pokus o vraždu, únos a kšeftování s drogami. Za mřížemi má celkem strávit 35 let.

Nedaří se ji prodat

Větší Krejčířova vila je už několik let v exekuci a pravidelně se objevuje v aukcích k prodeji. V dobách, kdy ji podnikatel obýval, se její hodnota odhadovala na více než půl miliardy korun. Jenže naposledy, loni v září, ji nikdo nechtěl ani za „pouhých" 48,6 milionu. Po devastujícím požáru ale cena půjde ještě níž. „Nyní bude třeba provést nové místní šetření, stanovit nový znalecký posudek a poté tedy stanovit novou vyvolávací cenu objektu. Není to ale otázka několika málo dnů,“ řekla Blesku mluvčí exekutorské komory Lenka Desatová.

Pojistka? Šla by manželce

Exekutoři zatím nevědí, jestli byla vyhořelá vila pojištěná. Oni totiž tuto možnost nemají na rozdíl od podnikatelovy manželky Kateřiny (45), jak uvedla mluvčí exekutorů Lenka Desatová. „Případná pojistka by byla vyplacena paní Krejčířové. Obecně platí, že exekuci nepodléhají pohledávky náhrady, kterou podle pojistné smlouvy vyplácí pojišťovna, má-li být náhrady použito k novému vybudování nebo k opravě budovy,“ popsala. 

Fotogalerie
53 fotografií