Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Premiér oznámil po konci koalice i pád vlády. Conte kritizuje Salviniho

Aktualizováno -
20. srpna 2019
22:37
Autor: ČTK - 
20. srpna 2019
16:40

Italský premiér Giuseppe Conte v úterý v parlamentu ohlásil svou demisi. Italská vláda, na níž se podílí Hnutí pěti hvězd a kterou se před dvěma týdny rozhodla opustit koaliční Liga, podle něj končí. V projevu v italském Senátu, horní komoře parlamentu, Conte ostře kritizoval šéfa Ligy Mattea Salviniho, kterého obvinil, že staví své vlastní a stranické zájmy nad zájmy země. Conte později předal svou demisi prezidentovi Sergiovi Mattarellovi, který ho pověřil dočasným vedením kabinetu.

Conte, který není členem žádné strany, senátorům řekl, že demisi podává kvůli odchodu Salviniho strany z koalice. „Současná krize nevyhnutelně ohrožuje práci vlády, která tím končí,“ prohlásil Conte.

Mattarella bude ve středu a ve čtvrtek jednat se zástupci politických stran ve snaze najít novou většinu ve stávajícím parlamentu. Pokud se to nepodaří, rozpustí zákonodárný sbor; předčasné volby by se v tom případě konaly na podzim.

Salvini odchod z vládní koalice ohlásil před dvěma týdny a ministerský předseda v úterý varoval, že tento krok učiněný s cílem svrhnout kabinet by mohl uškodit ekonomice. Conte zároveň šéfa Ligy obvinil, že se snaží těžit ze své rostoucí popularity a vyvolat předčasné volby, čímž ohrožuje chystané reformy. „Jeho rozhodnutí vystavují tuto zemi vážným rizikům,“ řekl premiér.

Šéfovi Ligy rovněž vyčetl, že v parlamentu nevysvětlil poslední aféru své strany, totiž podezření, že lidé blízcí Salvinimu pro ni vyjednávali ruské financování. Místo Salviniho nakonec kvůli tomuto skandálu před senátory předstoupil premiér a svého vládního kolegu hájil. Ministerský předseda také mimo jiné kritizoval, že Salvini v politice zneužívá náboženské symboliky: šéf Ligy během premiérova hodinového projevu několikrát políbil růženec.

Variant vývoje je hodně 

Salvini v úterý Conteho kritiku v Senátu odmítl a prohlásil, že od premiéra nepotřebuje „sérii urážek“. „Udělal bych všechno stejně znova, s razancí svobodného muže... Nemám strach z názoru Italů,“ prohlásil. Ohradil se mimo jiné i proti výtce, že zneužívá náboženství. „O ochranu Itálie budu Neposkvrněné Srdce Panny Marie žádat vždy, za to se nestydím,“ řekl.

Posléze napadl bývalého premiéra Mattea Renziho z levicové Demokratické strany (PD) a ty, kteří by s ní chtěli zformoval novou funkční vládu. Šéf Ligy také řekl, že je připraven v dosavadní koalici přijmout rozpočet na příští rok, odsouhlasit zákon o snížení počtu poslanců, a pak teprve poslat Italy k volebním urnám.

Renzi připomněl, že Conte vládu M5S a Ligy sám definoval jako populistickou. Populismus podle Renziho sice dobře funguje při volebních kampaních, ale nikoli - jak se ukázalo - v praktické politice. Vlivný člen PD varoval před volbami na podzim hlavně kvůli růstu daně z přidané hodnoty (DPH).

Salvini při ohlášení odchodu z koalice před dvěma týdny tvrdil, že další spolupráce s M5S není kvůli názorovým rozporům možná, a vyjádřil přání, aby se co nejdříve konaly předčasné volby. Ty by mohly jeho stranu vynést do pozice nejsilnějšího politického hráče, protože podle preferencí je Liga nyní jasně nejsilnější a mohla by získat až 36 procent hlasů.

O tom, zda Italové skutečně půjdou k volbám o tři a půl roku dříve, než bylo původně plánováno, však zdaleka není rozhodnuto. Ve hře totiž je vytvoření vlády bez účasti Ligy, nebo přechodného úřednického kabinetu. Jak Hnutí pěti hvězd, tak opoziční Demokratická strana (PD) totiž odmítají předčasné volby na podzim kvůli schvalování rozpočtu na příští rok a dalších klíčových zákonů. Protestnímu Hnutí pěti hvězd by v předčasných volbách podle průzkumů hrozila drtivá porážka.

Taurus70 ( 20. srpna 2019 19:54 )

Vivat Salvini👍👍👍

Zobrazit celou diskusi