Řidička Nicoleta P. čelila obžalobě z usmrcení z nedbalosti, z nedbalostního těžkého ublížení na zdraví, z ohrožení pod vlivem návykové látky a z neposkytnutí pomoci, za což jí hrozilo až osm let vězení. Obvodní soud pro Prahu 2 ji v úterý odsoudil na čtyři a půl roku do vězení.

Soudce jí nevěřil

V předchozích soudních jednání obžalovaná vypověděla, že si svůj čin vůbec nepamatuje. V úterý pak ve své závěrečné řeči řekla, že toho lituje: „Je mi to hrozně líto a budu toho litovat do konce života. Samozřejmě jsem to způsobila a moc mě to mrzí,“ prozradila řidička, která je díky svému vzornému chování mimo vazbu.

Předseda trestního senátu Milan Rossi o výpadku paměti pochybuje a nevěří řidičce ani lítost a naplnění mimosoudního vyrovnání, které bylo uzavřeno v pondělí, tedy den před verdiktem. Pro obžalovanou bylo také přitěžující okolností, že sama alkohol prodává a že nepomohla poraněným ženám a odjela. Podle výpovědi svědků se měla po srážce s dalšími automobily snažit pokračovat v řízení, v čemž jí zabránili. Výši trestu pak Rossi komentoval takto: „Je to signál pro ostatní, aby věděli, s čím mohou počítat, kdyby se chovali jako obžalovaná,“ řekl na závěr soudce. Obžaloba ani obhajoba nepotvrdila, jestli se do osmi dnů odvolají.

Brutální poranění

Soudní znalkyně v oboru lékařství Markéta Kulvajtová dopoledne vyjmenovala hrůzný seznam všech poranění, která utrpěla šestatřicetiletá žena. Po dvaceti pěti dnech boje o život nakonec zemřela. Podle znalkyně vedla zranění v důsledku srážky s vozem k její smrti. „Měla mnoho zlomenin v oblasti pánve, horních a dolních končetin, dále mnohačetná poranění žeber a z nárazu do čelního skla utrpěla poranění mozku. Pitva poté prokázala, že měla silně naražené obě plíce,“ řekla před soudem. Záchranářům se při lékařském zásahu nedařilo poraněné zajistit včasný přísun kyslíku, z toho důvodu utrpěly další orgány silné poškození. Po tolika dnech na lůžku se do těla sražené dostaly i různé infekce. Nakonec svým poraněním podlehla.

Starší poškozená, přeživší nehody, utrpěla zranění, která byla soudním znalcem Jiřím Hladíkem označena za vážná vzhledem k poranění důležitých orgánů, jako bylo „pohmoždění obličeje a dolní části plic, zlomenina očnice, nosu a lýtkové kosti a natržení slinivky,“ uvedl Hladík. Poslední jmenované zranění bylo podle něj nejzávažnější, ale nedošlo ke krvácení do vnitřních orgánů, pouze do obalu samotné slinivky. Zdali bude mít poškozená trvalé následky, se zatím jednoznačně říci nedá, ale je to nepravděpodobné.

Mimosoudní vyrovnání

Tragická nehoda se stala na pražských Vinohradech zhruba půl hodiny před koncem roku 2018. Jedenapadesátiletá řidička, která jela z Nuslí, podle obžaloby nepřizpůsobila rychlost jízdy okolnostem ani svým schopnostem, nezvládla řízení. Na křižovatce v Bělehradské ulici srazila svým automobilem dvě ženy přecházející po přechodu. Starší žena, která si z nehody odnesla vážná poranění, uvedla, že automobil neviděla. Dopravní expert před obvodním soudem řekl, že řidička vůbec nebrzdila.

Obžalovaná opouští soudní síň po verdiktu soudce. Ten jí vyměřil čtyři a půl roku ve vězení:

Video
Video se připravuje ...

Obvodní soud pro Prahu 2 vyměřil opilé řidičce čtyři a půl roku. Jiří Marek

Podle obžaloby pokračovala v jízdě, aniž by sraženým chodkyním poskytla nebo přivolala pomoc. Krátce poté v nedaleké Korunní ulici narazila do pěti zaparkovaných aut a svědci tohoto incidentu ji zadrželi na místě do příjezdu policie. Dechová zkouška ukázala, že řidička před jízdou pila alkohol.

Fotogalerie
15 fotografií