Ať už obýváte dům s vlastní studnou, nebo jen potřebujete stabilizovat tlak vody v objektu napojeném na vodovodní řád, ideálním řešením je zařízení zvané domácí vodárna. “Domácí vodárny se nejčastěji používají v domech, ke kterým patří vlastní studna. Doporučit je ale můžeme i do míst, kde je například kolísající tlak ve vodovodním řádu. Hodí se i do několikapatrových objektů, ve kterých je vhodné posílit tlak vody,” popisuje Bohumil Urban z pražské společnosti Bola s.r.o., která nabízí širokou paletu vodáren i produktů tepelné a regulační techniky.   

Autor: Grundfos SCALA2

Nižší hlučnost, konstantní tlak

Kromě kapacity a výkonu vodárny je z uživatelského pohledu důležitý především systém jejího řízení. Tradičně se u domácích vodáren sledovala hodnota tlaku v tlakové nádobě. Při poklesu pod stanovenou mez se spustilo často hlučné čerpadlo, které běželo, dokud nebylo opět dosaženo stanovené hodnoty.

U moderních domácích vodáren je však systém řízení podstatně sofistikovanější - místo jednoduchého čerpadla je použit systém čerpání s frekvenčním měničem, který dokáže konstantně udržovat předurčený tlak. To je i případ moderní vodárny Grundfos SCALA2. Spoléhá na integrovaný snímač tlaku na výstupu, který dá pokyn čerpadlu a následně porovná tlak naměřený s tlakem nastaveným. Podle toho pak vyšle signál frekvenčnímu měřiči, který okamžitě nastaví otáčky čerpadla pro požadovaný tlak vody. 

Díky inteligentnímu řízení je systém schopen bez prodlevy reagovat i na situace, kdy jsou například postupně puštěny dva kohoutky najednou, aniž by došlo k nepříjemnému kolísání proudu vody. Zásluhou pokročilé konstrukce přitom čerpadlo neběží stále na plný výkon jako u jednodušších systémů, ale vždy jen reaguje na aktuální situaci.

Výsledkem je nejen úspora elektrické energie, ale také nižší hlučnost - Grundfos SCALA2 patří k nejtišším produktům na trhu. “Domácí vodárna za to vděčí především specifické konstrukci s vodou chlazeným elektromotorem čerpadla, ale i uložení v bytelnému hliníkovému odlitku. Z praxe máme zkušenost, že SCALA2 není hlučnější než třeba spuštěná myčka nádobí. Ostatně setkali jsme se s tím, že někteří uživatelé si tuto domácí vodárnu umístili právě do kuchyně. Díky nízké hlučnosti a velmi kompaktním rozměrům ji lze instalovat například pod dřez. Produkt se však hodí i pro venkovní instalaci.” popisuje zástupce společnosti Bola s.r.o., kde rádi s výběrem vhodné vodárny pomohou. 

Autor: Grundfos SCALA2

Zapojit a čerpat

Moderní konstrukce neznamená zbytečné komplikace při instalaci - naopak. Grundfos SCALA2 ctí filosofii zapojit a čerpat. V praxi tak stačí připojit hadice, zapojit vodárnu do zásuvky a nalít do čerpadla vodu. Od té chvíle už zvládne sama udržovat tlak 3 bary až na osmi odběrných místech, do výšky tří pater rodinného domu. 

Systém je ale samozřejmě možné také nastavovat pro různé aplikace - ovládání je velmi snadné a uživatelsky přívětivé. Samozřejmostí je ochrana proti chodu na sucho, ale i automatické zastavení v případě zablokování systému, nebo netěsnosti v potrubí. Vodárna pak sama v pravidelných intervalech zkouší, jestli už došlo k odstranění problému a po odeznění problému případně sama obnoví chod.