Starší generace si význam maršála Koněva velmi dobře pamatují. Měl to být on, kdo v květnu 1945 osvobodil Prahu od nadvlády nacistického Německa. Jenže jeho roli při osvobození nyní zpochybnil Vojenský historický ústav. Lidé Ivanu Koněvovi nemohou odpustit ani brutální potlačení povstání v Maďarsku na podzim 1956. Není také vyloučeno, že se zasadil o to, aby po jeho návštěvě Československa v květnu 1968 sem byla vyslána vojska Varšavské smlouvy.

Tendenční deska

Poslední krok k vyrovnání se s kontroverzním odkazem maršála Koněva podnikl primátor Zdeněk Hřib. V roce 2017 požádal pražský magistrát o stanovisko Vojenského historického ústavu na oslavující desku ze Staroměstské radnice. Podle něj text na pamětní desce obsahuje historické nepřesnosti. Například upozaďuje zásluhy československé branné moci o osvobození města a je celkově dokladem poddaného vztahu vůči představiteli tehdejší spojenecké mocnosti.

Umístění vysvětlující desky na zeď Staroměstské radnice mi nepřijde vhodné, jde o čestné místo, nikoliv o muzejní expozici,“ prozradil primátor. Podle něj by se měla ideálně přesunout do Muzea hlavního města Prahy a opatřit vysvětlujícím komentářem.

Rozhněvaná ruská ambasáda

Reakce ruského velvyslanectví v Praze na primátorovo rozhodnutí na sebe nenechala dlouho čekat a ještě stejného dne zveřejnili na svých webových stránkách text: „Jsme rozhořčeni rozhodnutím nevracet desku na původní místo. Spatřujeme v tom pokus o vymazání z paměti jedné z nejdůležitějších stránek našich společných dějin,“ uvádí oficiální web. Ruská ambasáda trvá na tom, aby se deska vrátila zpátky a tvrdí, že její text odpovídá historické skutečnosti.

Koněvova bez Koněva

Ruskému velvyslanectví pak jistě nedělají radost ani kroky žižkovské radnice. Z mapy Prahy totiž možná zmizí i páteřní ulice – Koněvova. Letos v červnu oznámila radnice Prahy 3, že požádá o vypracování stanoviska o osobě maršála Koněva. Podle mluvčí Prahy 3 Michaely Luňáčkové se radnice nebrání změně názvu ulice: „Pokud by mělo ke změně skutečně dojít, musí to být akt, který bude mít u občanů významnou podporu. Museli bychom také prověřit, co by změna reálně obnášela pro občany a firmy na této adrese, protože by to zasáhlo nemalý počet lidí,“ řekla pro Blesk.cz mluvčí.

A maršála Koněva řeší i v Praze 6. Loni tam byla jeho socha vybavená hned třemi vysvětlujícími deskami. V minulých letech se vyobrazení v nadživotní velikosti stávalo terčem vandalů, kteří sochu opakovaně polévali růžovou barvou. Radnice  Prahy 6 zvažovala, že ji odstraní, ale nakonec v prostoru kolem Koněva upevnili desky s vysvětlením jeho role v češtině, angličtině a ruštině.

Fotogalerie
13 fotografií