Kvalita spánku záleží na mnoha faktorech. Nejdůležitější z nich jsou:

  • Životní styl
  • Prostředí, ve kterém usínáme.

Jak zútulnit ložnici?

Prostředí, ve kterém spíme by mělo působit uklidňujícím dojmem. Na zdech by měla být barva, která naše smysly pohladí a nebude je dráždit. Postel by měla být pohodlná, vybavená vhodným roštem, kvalitní matrací a povlečením, které bude příjemné na dotek i pěkné na pohled.

Autor: B.E.S. Petrovice

Na materiálu záleží

Kdo by chtěl každý večer uléhat do postele s vědomím, že se bude pod dekou potit, povlečení ho bude škrábat a ráno se probudí nevyspalý? Nikdo. V posteli se musíme cítit jako v bavlnce. Podle toho je třeba vybírat i materiál, ze kterého je povlečení vyrobeno. Nezáleží jen na barvě a vzoru.

Klasika, která nezklame – to je bavlna

Už naše babičky ji milovaly, my na tom nejsme jinak. Bavlněné povlečení je příjemné na dotek a pyšní se i vlastnostmi jako prodyšnost a savost. Bez obav pod ním mohou spát i alergici. Jediná jeho nevýhoda spočívá v tom, že se hodně mačká a je tak třeba ho žehlit.

Krepové povlečení

Jeho charakteristickým rysem je střídání jemných a zvrásněných proužků na strojově tvarované bavlně. Krep není zvláštní druh materiálu, jde o jeho zpracování.

Krepové povlečení někdo miluje, jiný zatracuje. Když si na něj zvyknete, jiné už chtít nebudete. Dobře saje pot, je prodyšné a bonusem je snadná údržba.

Hřejivá náruč flanelu

Základem pro výrobu flanelového povlečení je počesaná bavlna s oboustranným vlasem. Zahřeje vás i během chladných nocí, pohladí po těle i duši. Navíc báječně saje pot.

Bavlněný satén si získává příznivce

Není sice tak lesklé, jako satén z polyesteru, na druhou stranu je o hodně příjemnější. Pokožku nedráždí, oko potěší. Povlečení z bavlněného saténu je přirozeně lesklé, má pevnou strukturu a je prodyšné. Zachovalo si všechny vlastnosti bavlny. Při správné péči se z něj budete těšit opravdu dlouho.

Jemné povlečení z mikrovlákna

I když je vyrobeno ze 100% polyesteru, mohou si jeho hebký dotek dopřát i alergici. Roztoči ani plísně se v něm nezabydlí, skvěle odvede pot. Hospodyňky ocení snadnou údržbu. Rychle schne a nežehlí se.

Damaškové povlečení

Damašek se zase vrací do našich ložnic. Jak by také ne. Je elegantní, krásný a luxusní. Povlečení z damašku se hedvábně leskne, zároveň je odolné proti opotřebení.

Autor: B.E.S. Petrovice

Na co dalšího si dát při výběru povlečení pozor?

Materiál je základ. Kromě toho je třeba se zaměřit i na zapínání. Už dávno není povlečení jen s knoflíky. Stále častěji je totiž opatřeno zipem. Co vám vyhovuje víc?

Po materiálu přichází na řadu také výběr barev a vzorů. Povlečení by mělo dotvořit celkový vzhled ložnice. Nemělo by nijak provokovat ani dráždit. Ložnice je místo klidu a odpočinku.