Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Drž hubu.“ Muž po znásilnění unikal trestu 36 let, pomohly až testy DNA

Muž před 36 lety znásilnil oběť. Ženě se nyní dostalo spravedlnosti díky vzorku DNA.
 (Autor: truecrimefeed.com)
Autor: tva - 
18. srpna 2019
16:30

Ve Spojených státech kriminalisté vyřešili případ brutálního znásilnění ženy, který se stal před 36 lety. Pomohla jim v tom identifikace útočníka pomocí DNA. Informuje o tom web americké stanice CNN.

Útok se odehrál 22. srpna 1983 v domě oběti ve městě Coral Springs na Floridě. Žena ležela v posteli, když k ní kolem šesté hodiny ráno přistoupil útočník a položil jí nůž na krk. Na její křik reagoval výstrahou, ať „drží hubu“. Bezprostředně po znásilnění před obětí poznamenal, že ji miluje už několik měsíců.

Během vyšetřování v osmdesátých letech byl útočník policii popsán jako „vysoký běloch s hnědými vlasy, silným parfémem a výrazným jižanským akcentem“, popsal mluvčí místního policejního oddělení Tyler Reik.

Žena znovu navštívila policii letos v březnu

DNA získané na místě činu bylo později posláno do laboratoře, ale tehdejší technologie nebyly schopny vzorek k nikomu přiřadit. Případ byl proto odložen. A to až do té doby, než oběť nezavítala na policejní stanici znovu. Stalo se tak letos v březnu poté, co žena viděla reportáž o tom, jak kriminalisté pomocí DNA řeší případy staré i několik desítek let.

Vyšetřovatelé tak na její žádost zanalyzovali vzorek podruhé. A 27. června nalezli shodu – genetická informace odpovídala DNA muže jménem Timothy Norris. Ten si v té době odpykával trest ve věznici v západní Virginii za ozbrojenou bankovní loupež.

Norris byl okamžitě obviněn ze sexuálního útoku za použití zbraně a v současné době jej čeká vydání na Floridu. Útočník byl již dříve trestán za napadení několika žen a podle úřadů měl na krku dokonce i únos.