Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Mezinárodní triumf pro Čechy: Jarda vyhrál na festivalu extrémního jídla - snědl největší hnus na světě

Autor: chal - 
18. srpna 2019
14:36

Česká republika si připsala mezinárodní úspěch na poli extrémní gastronomie. Zasloužil se o něj „Maxijedlík“ Jaroslav Němec, který vyhrál soutěž v jedení na Extreme food festivalu v Bratislavě. Soutěžící museli například spořádat nejsmradlavější jídlo na světě - zkvašeného sledě. 

Pravděpodobně nejsmradivější jídlo světa pochází ze Švédska. Jmenuje se surströmming a jde o fermentovaného sledě. Ryba se balí do plechovky, jejíž otevření je jen na vlastní nebezpečí a doporučuje se to udělat jedině ve velmi dobře větraném prostoru, pokud možno venku.

Zápach zkvašené ryby je natolik intenzivní, že se většině lidí obrátí žaludek, ještě než se jídla vůbec dotkne. Jaroslav Němec z Bystrého na Pardubicku mezi tyto slabé žaludky rozhodně nepatří. Maxijedlík, jak si svérázný gurmán říká, snad jako jediný na světě dokázal na festivalu extrémních jídel v Bratislavě sníst obsah plechovky i s kostmi. A nepovedlo se mu to poprvé!

Jaroslav „Maxijedlík“ Němec měl na bratislavském Extreme food festivalu pořádně pernou ale o to úspěšnější sobotu. Žrout s bezedným žaludkem vyhrál hned třikrát první místo v pojídání různých neobyčejných potravin. Ostatní soutěžící se před Jaroslavem museli sklonit při pití pálivého chilli piva po lžících, pojídání extrémně pálivého menu a hlavně při soutěži v jedení nejsmradlavějšího jídla na světě, již zmíněného sürstrommingu.

Jaroslav nejenže fermentovaného sledě snědl jako první, ale navíc zopakoval svůj takřka kaskadérský kousek, který předvedl například už na Extreme food festivalu loni v Olomouci a rybu snědl i s kostmi. Pochutinu pak spláchl šťávou z plechovky.

Sürstromming je tradiční pochoutkou ze severu Švédska. Jde o sledě z Baltského moře, který se nechá několik měsíců fermentovat. Ryba v plechovce ještě nějakou dobu „pracuje“, v některých případech tak může dojít k protržení obalu. Z tohoto důvodu některé aerolinky vyhlásily přísný zákaz převážení sürstrommingu na palubě svých letadel.

risan ( 18. srpna 2019 21:49 )

To jsou zase nesmysly, zadne aerolinky nezakazuji prepravu. Nejlepe otvirat na dne kyblu naplnenem vodou

Ondratnv ( 18. srpna 2019 16:17 )

Díky takovýmto dobytkům pak existují potraviny dvojí kvality.

12x36je_dost ( 18. srpna 2019 15:03 )

Co čekat od Čecha

Dannero ( 18. srpna 2019 15:01 )

jestli ono to nebude tím, že Češi jsou na hnusy v plechovkách za posledních 25 let tak nějak zvyklí

Zobrazit celou diskusi