V areálu muze byly vystaveny desítky veteránů ze všech koutů republiky. Součástí akce byla krasojízda těchto starobylých aut po Brně. Ve starém citroenu jezdil fantomas a četník ze Saint-Tropez. „Máme tu škodovky, tatrovku, ale i trabant-cabriolet, který je k vidění velmi zřídka,“ vypočítává majitel muzea Lukáš Fajtl.

Video
Video se připravuje ...

Retro setkání v Brně: Unikátní trabant, Fantomas a hřiště, které znaly naše maminky a babičky mm

Nové retro hřiště

Během dne se konalo několik módních přehlídek, šaty nepocházely z dnešní doby – ty nejmladší byly vyrobeny v 90. letech, ty nejstarší vznikly v letech padesátých. „Přehlídka byla pestrá. Nejvíce mě zaujala béžová večerní róba z 50. let. Móda se vrací, vzala bych si je na sebe,“ říká návštěvnice Eva Solaříková.

Novinkou bylo otevření hřiště, které bude ode dneška přístupné veřejnosti v rámci areálu muzea Na Statku. „Hřiště je takové, jaké si ho pamatují Husákovy děti. Točící zeměkoule, klasická kulatá prolézačka, typická klouzačka. Je oplocené, jako dříve hřiště bývala, i plot je retro,“ tvrdí Fajtl.

V Tuzexu za bony

Po celý den se tancovalo disco a návštěvníci mohli navštívit místní Tuzex. Za co se nakupovalo? No přece za bony. „V nabídce jsou třeba prstýnky, které dříve byly k dostání na každé pouti, stará autíčka, omalovánky a vystřihovánky nebo žvýkačky, ale také klasika dob minulých – céčka,“ usmívá se majitel muzea.