Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Velký požár na Kanárech: Evakuovali i luxusní hotel, domovy opustilo už 9000 lidí

Aktualizováno -
20. srpna 2019
09:39
Autor: ČTK, for, tva - 
17. srpna 2019
21:35

Španělští hasiči dál bojují s rozsáhlým požárem ve vnitrozemí ostrova Gran Canaria. Plameny, místy šlehající do výše 50 metrů, se od soboty nepodařilo dostat pod kontrolu, podle předsedy regionální vlády Kanárských ostrovů ale začíná požár ztrácet na síle. Plameny zničily už na 10 000 hektarů v severní a západní části ostrova, včetně asi 2000 hektarů přírodního parku. Podle deníku El País jde o nejhorší lesní požár ve Španělsku za několik posledních let.

Živel se v hornatém terénu pokouší zkrotit již kolem tisícovky hasičů. Zasahuje rovněž 18 letadel a vrtulníky.

Požár zatím neohrožuje oblast, kam jezdí většina z turistů navštěvujících tento ostrov u afrického pobřeží v Atlantiku. Podle místních úřadů ale dál hrozí, že se plameny rozšíří. Evakuace proběhly již v desítce obcí, mj. v obcích Tejeda, Valleseco, San Mateo, Gáldar, Moya a Artenara.

Rozsáhlé lesní požáry zasáhly ostrov Gran Canaria Rozsáhlé lesní požáry zasáhly ostrov Gran Canaria | Reuters

Místní samospráva v sobotu oznámila, že nepřístupné je nyní oblíbené vyhlídkové místo Croix de Tejeda v centrální části ostrova a že evakuován musel být také blízký luxusní hotel. Neuvedla však, kolika lidí se evakuace týkala. Uzavřeno bylo rovněž několik místních silnic.

„Šíření požáru jsme zatím nezabránili, nemáme ho pod kontrolou,“ řekl v neděli novinářům předseda regionální vlády Kanárských ostrovů Ángel Víctor Torres. Ten už o situaci hovořil po telefonu i s úřadujícím španělským premiérem Pedrem Sánchezem a požádal jej o pomoc.

„Lesní požár na Gran Canarii začal dnes nad ránem ztrácet na síle po třech dnech bez možnosti ho dostat pod kontrolu,“ uvedl Torres v úterý ráno. Situace je ale nadále vážná, uzavřena zůstává dvacítka místních silnic a na 9000 evakuovaných se zatím nevrátilo do svých domovů.

Čekají na ochlazení

Požár přitom zničil od soboty už na 10 000 hektarů, uvedl šéf místní civilní obrany Federico Grillo. Podle něj boj s plameny ztěžuje nepřístupný horský terén v národním parku, kde je jeho hlavní ohnisko, v některých místech je podle Grilla nyní požár „zcela mimo možnost dostat ho pod kontrolu“.

„Ekologickým škodám už se vyhnout nedá, nyní je důležité zachránit lidi,“ dodal Torres. Plameny zasáhly přírodní park Tamadaba, práci ztěžuje hasičům vnitrozemský horský terén i klimatické podmínky.

Vysoké teploty (kolem 34 stupňů), nízká vlhkost vzduchu a vítr o rychlosti i přes 80 kilometrů v hodině přispěl k rychlému šíření požáru. „Očekáváme, že nejpozději zítra by se měly podmínky zlepšit, zatím je požár mimo kontrolu,“ řekl v pondělí večer novinářům Torres s tím, že meteorologové očekávají v úterý a ve středu pokles teplot.

50 metrů vysoké plameny

Plameny v předchozích dnech v místech dosahovaly výšky až 50 metrů, takže hasit se někde nedalo ani ze vzduchu.

Podle šéfa místní civilní obrany Grilla je nyní jediná možnost, jak požár hasit ze vzduchu, práce pozemního personálu by tam podle něj „sebevražda“. Plameny v některých částech parku šlehaly až do výšky 50 metrů. Oheň se nyní šíří z parku na severozápadě ostrova na jihozápad. Premiér Kanárských ostrovů v noci na dnešek novinářům také řekl, že v neděle hasiči použili ve snaze požár stabilizovat na 800 000 litrů vody.

Ostrov Gran Canaria zasáhl obří požár (srpen 2019) Ostrov Gran Canaria zasáhl obří požár (srpen 2019) | Reuters

Pocit bezmoci

Od soboty, kdy požár vypukl, bylo evakuováno přes 9000 lidí z 50 lokalit v devíti obcích. Lidé museli opustit své domovy velmi rychle, mnozí mají nyní strach i o zvířata, která nechali na svých farmách.

„Mám pocit bezmoci a nejistoty, říkají, že oheň nezasáhl můj dům, doufám, že vše bude dobré,“ řekl rozhlasu Cadena SER Paco Marrero (55) z obce San Mateo. Evakuovaným pomáhá i místní Červený kříž. „Poskytujeme jim nejen základní potraviny a vodu, ale snažíme se i psychickou podporu. Neví, jestli přišli o své domy, o svá zvířata... Jsou to venkovští lidé, připoutaní k půdě,“ řekla rozhlasu Maru Vázquezová z Červeného kříže.

Nynější požár je už třetím, který ostrov Gran Canaria zasáhl v posledních dnech. První z 10. srpna zničil na 1200 hektarů a druhý 13. srpna postihl asi 200 hektarů. Ostrov Gran Canaria je s téměř milionem obyvatel druhým nejlidnatějším z Kanárských ostrovů. Ročně ho navštíví na 4,5 milionu turistů, 90 procent z nich ale jezdí na jih ostrova a zejména na pobřeží.

mossy ( 19. srpna 2019 12:42 )

budou muset povolat rusaky jak posledne ...samy to neuhasi protoze se boji nalitavat nizko

Zobrazit celou diskusi