Smrt Fondy oznámila jeho rodina. "S nejhlubším zármutkem oznamujeme smutné zprávy, že Peter Fonda zemřel. Peter odešel v pátek ráno, 16. srpna v 11:05 dopoledne ve svém losangeleském domově obklopen rodinou," oznámili Fondovi webu People.

Zemřel na rakovinu plic

"Oficiální příčinou smrti je respirační selhání kvůli rakovině plic," dodali příbuzní s tím, že se jim nyní jenom těžko hledají slova. Letos Fonda dostal cenu za celoživotní dílo na Mezinárodním filmovém festivalu Febiofest, kvůli zdravotním potížím ale do Prahy nedorazil.

Zemřelý herec byl synem herce Henryho Fondy, bratrem herečky Jane Fondové a otcem herečky Bridget Fondové. Kromě dvou Zlatých glóbů měl na svém kontě i dvě nominace na Oscara, jednu za Bezstarostnou jízdu, druhou získal za snímek Uleeovo zlato z roku 1997.

Bezstarostná jízda

V 60. letech měl blízko k hnutí hippies, experimentoval s různými drogami a účastnil se i protestů proti válce ve Vietnamu. Ideály květinových dětí se pak promítly i do jeho nejslavnějšího filmu a vrcholu kariéry - Bezstarostné jízdy, drogami napěchovaného motorkářského road movie.

Fonda v ní jako Wyatt na motorce Kapitán Amerika putuje společně s "hipíkem" Billym v podání Dennise Hoppera (†74 - ten byl i režisérem filmu) Spojenými státy. Jízda zrcadlila atmosféru 60. let a dodnes rezonuje touhou po svobodě a nezávislosti.

LSD jako inspirace

Na filmu se podílel i jako producent a spoluscenárista, za což byl nominován na Oscara. Jeho zkušenosti s LSD z té doby se odrazily v písni Beatles She Said She Said, kde John Lennon použil Fondovu větu "vím, jaké to je být mrtvý".