Obvykle klidným areálem Botanické zahrady v Praze 2 se v následujících dnech bude rozléhat pořádný řev. Papoušci ara totiž patří k nejhlučnějším obyvatelům jihoamerické džungle a trumfnout je mohou pouze opice. Nejvíce neposední ptáci na výstavě jsou určitě papoušci kakadu bílí, kteří jsou prý pořádní showmani.

Rozpustilá trojka

Podle ošetřovatelky a členky Klubu přátel exotického ptactva Anety Vychytilové mají tito papoušci obecně rádi pozornost. Dvě samice a sameček jsou asi rok staří a nenechají si ujít žádnou blbinu: „Houpou se na laně, štípou větve, mezi sebou se perou, vřískají, běhají po zemi, jindy si kutálejí s florbalovým míčkem, na lidi hulákají a nechají se od nich také podrbat. Musí prostě vybít svoji energii, proto musí něco štípat, blbnout a hrát si,“ směje se Aneta. Trojice neposedů se už pomalu učí první slova, sameček se dokonce osmělil a slušně pozdravil: „Ahoj.“

Ptačí miminka

Mezi nejmenší přírůstky patří dva papoušci ara ararauna, kterým jsou teprve dva měsíce a zůstávají v inkubátoru: „Jejich máma měla psychické potíže a mohla by jim ublížit nebo je zabít. Proto jsem starost o ně převzala já. Prvně jsem je musela krmit každou hodinu, pak dvě hodiny a nyní to je třikrát denně,“ popisuje, jak se stala náhradní maminkou, která si dokonce lízne husté, žluté kaše, aby je neopařila. V pěti měsících by měli mít dospělou velikost a dožít se mohou až padesáti let.

Černý elegán

Hlavním králem celé výstavy je ale bezesporu elegantní, vznešený a zvědavý kakadu havraní, který se v Evropě pro chovatele těžko shání. Podle Anety Vychytilové za něj chovatel zaplatí kolem 200 tisíc korun a je nutné, aby papoušci žili v páru, jinak jsou smutní a škodí jim to. V Austrálii je ale za tolik vzácné nepovažují: „Papoušci kakadu tam žijí ve velkých hejnech, létají farmářům na plantáže a ničí úrodu. Takže je střílejí podobně jako u nás myslivci bažanty. V Evropě jsou naopak velmi cenění a my máme velký problém se k nim dostat,“ vysvětluje Aneta.

Létající drahokamy

Návštěvníky pak lákají na výstavu i drobní strdimilové, což jsou „kolibříci Afriky“ a přezdívá se jim „létající drahokamy“. K vidění jsou tři druhy strdimilů, a to šedohnědý, achátový a krásný. „Strdimilové mají jako kolibříci stejně dlouhý zobák, kterým sosají nektar z květin. Oproti kolibříkům ale mají jiný způsob letu. Kolibřík dělá svými křídly osmičkový pohyb a létá podobně jako helikoptéra, může proto létat všemi směry i dozadu. Strdimilové létají sice velmi frekventovaně, ale stejně jako jiní ptáci,“ prozrazuje o malých exotických ptácích.

Chybí jim parťák

Svoji rozlehlou voliéru tu má i skupinka pošramocených papoušků žako. O ty se stará společnost Laguna, protože potřebovali akutní pomoc. Mnozí ze zdejších ptáků mají masivně vytrhané peří, což si udělali sami. Podle Anety Vychytilové je důvod ten, že buď žili pouze sami a nutně musí mít ještě druhého papouška, nebo potřebují hodně pozornosti. Jinak se začnou trápit. Ve druhém případě je na vině špatná strava a vytrhávají si peří z nadbytku energie: „Nejčastěji jsou to slunečnicová semínka, která potřebují ptáci s velkým výdejem energie a mají pro sebe také rozlehlou voliéru,“ říká. Ve voliéře jsou naopak všichni spokojení a společnost stejného druhu je léčí.

Podívejte se, jak se krmí hladová ptáčata ara ararauna:

Video
Video se připravuje ...

Dvouměsíční ptáčata ara ararauna dostávají kaši od ošetřovatelky. Jiří Marek

Letos slaví Výstava exotického ptactva již 80. jubilejní rok. Vůbec první exhibice se konala v roce 1930, kdy byl založen Klub pěstitelů exotického ptactva a měl tehdy čtyři členy. Jedním z nich byl také Jiří Janda, zakladatel pražské zoo. Dnes se členové sdružují do Klubu přátel exotického ptactva.

Kdy: Od 16. 8. do 1. 9., od 10:00 do 18:00

Kde: Botanická zahrada UK, Na Slupi 12, Praha 2

Za kolik: 100/50 korun 

Fotogalerie
45 fotografií