Ludmila Schovajsová začala už jako malé dítě sbírat medvídky. Potom k nim přidávala panenky, a jak v dalších desítkách let rostly její dcery, střádala hračky, které jí bylo líto vyhodit.

„Před jedenácti lety narazila na blešáku v Olomouci na miniaturní panenku z Gumotexu. Tu jsem musela mít, hrávala jsem si s ní už jako malá. Doma nás bylo šest dětí, takže jsme těch panenek a hraček příliš doma neměli,“ vzpomíná Schovajsová. Často proto objíždí různé bleší trhy a burzy, kde se najdou ty pravé poklady.

Více než sto let staré poklady

Mezi rarity patří sádrová mrkací panna s vlněnými vlasy z roku 1900. Další pochází od tetičky a našli ji při stěhování v krabici na půdě. Skvostem je rovněž panenka sousedky Zdeny Houdkové, kterou penzistka dostala k 18. narozeninám od svého přítele.

K panenkám a medvídkům postupně přibývají také kočárky. „Pořizujeme je většinou v zoufalém stavu. Manžel Karel je ovšem šikovný, umí je renovovat, takže jsou zase jako nové,“ říká vystavovatelku.

Muzeum v radnici

Za čas už ale nebylo kam hračky dávat. Manželé bydlí v prvním patře budovy bývalé radnice, obec si nedávno postavila novou. Napadlo je tak, využít prázdné kancelářské prostory. Obec souhlasila a muzeum panenek bylo na světě.

Manžele těší, že do muzea nosí dárci nezištně nové a nové exponáty, takže se sbírka dál rozrůstá.

Kde muzeum najdete?

* Minimuzeum v budově bývalého obecního úřadu v Nových Heřminovech na Bruntálsku.

* Otevřeno je po domluvě. Stačí se dopředu ozvat Ludmile Schovajsové na mobil 736 167 836.

*Vstupné je dobrovolné