Labuťák smutně plul po hladině rybníka Větrov. Dostal chuť na nějakou laskominu, ale jeho mlsnost se mu tentokrát vymstila. Spolkl návnadu a háček na jejím konci se mu zasekl hluboko do krku. Visícího žlutého plováku u zobáku si všimli rybáři.

Byla to pytlačka?

Nad podivným plovákem připojeným k vlasci s háčkem ale kroutili hlavou. „Nikdy jsem takovou věc neviděl, to není rybářská montáž, žádný rybář u toho poblíž nebyl. Podle mě je to nějaký druh pytlácké návnady, někteří kolegové tvrdí, že na amury,“ řekl Martin Driečný (35).

„Obvolával jsem, koho se dalo. Záchrannou stanici, i městskou policii v Karviné. Nikdo ale neměl prostředky, jak labuť odchytit,“ líčil rybář.

Čapli ho hasiči

Díky aktivitě jeho i dalších rybářů se podařilo domluvit posádku hasičů i s motorovým člunem.

„Hasiči se nejprve pokusili celé labutí hejno nalákat ke břehu. V rákosí čekal hasič s podběrákem. Nakonec se hasičům přece jen podařilo labuťáka od rodiny na chvíli oddělit a během několika minut jej polapili,“ popsal zásah mluvčí hasičů Petr Kůdela.

Polapený opeřenec byl předán pracovníkovi Záchranné stanice Bartošovice. „V bezprostředním ohrožení života labuť nebyla,“ uvedla Marcela Orlová (57) ze stanice.

Za operaci nic nechtěli

Labuťák poté absolvoval zákrok na jedné z ostravských veterinárních klinik. „Háček, uvízlý až hluboko v krku, mu byl endoskopicky vytažen,“ dodala Orlová. Poděkovala i lékařce, která zákrok provedla, neboť si za něj nic neúčtovala.

Nadšení opeřence, který byl po týdnu na zotavení vypuštěn za svou rodinkou, neznalo mezí.

Labutě jsou symbolem věrnosti. Jeden pár spolu žije celý život a o mláďata se starají společně. Byly zaznamenány případy, kdy po smrti jednoho z páru uhynula zanedlouho i labuť druhá.

Nevděk světem vládne

Přes úspěšnou záchrannou akci se našli kritici. Jedni kritizovali rybáře, že vůbec háčky používají, jiní záchrannou stanici, že nereagovala ihned.

„Máme přes deset zásahů denně a málo lidí. Jsme neziskovka, nikdo nás neplatí. Museli jsme počkat, zda nám pomohou hasiči se svou technikou,“ vysvětlila Marcela Orlová, hospodářka Záchranné stanice Bartošovice.