Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Miliony z vnitra šly poradenským firmám. Na „své“ si přišel i Michal Hašek

Autor: ČTK, tsv - 
16. srpna 2019
11:01

Ministerstvo vnitra vyplatilo v prvním pololetí letošního roku poradenským společnostem, advokátním kancelářím a advokátům 24,1 milionu korun. Vyplývá to ze zveřejněného seznamu poradců, poradenských společností, advokátů a advokátních kanceláří. U jednotlivých poradců ministerstvo výši odměn neuvedlo.

Mezi desítkami poradců oproti minulému období chybí například jméno bývalého slovenského policejního prezidenta Tibora Gašpara, který loni rezignoval na post prezidenta slovenské policie po tlaku veřejnosti kvůli vyšetřování vraždy reportéra Jána Kuciaka a jeho partnerky. Jako externí poradce ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) působil od srpna do prosince loňského roku. Hamáčkovi poskytoval odborná stanoviska v oblasti bezpečnosti a policie. Nahradil ho bývalý ministr vnitra František Bublan.

V prvním pololetí letošního roku na ministerstvu vnitra působil jako poradce pro legislativu někdejší místopředseda ČSSD Michal Hašek. V oblasti energetiky, průmyslu a zahraničního obchodu Hamáčkovi radí bývalý ministr průmyslu a obchodu Milan Urban, bývalý šéf České pošty Petr Zatloukal zase působí jako poradce v oboru vedení a řízení České pošty. Poslední dva muži byli poradci na ministerstvu už v minulém pololetí.

 

V minulém pololetí vnitro na poradenské či advokátní společnosti nebo advokáty vynaložilo přes 40 milionů korun. Nejvyšší částky šly v obou obdobích Národní agentuře pro komunikační a informační technologie, která vnitru pomáhá při činnostech souvisejících s rozvojem komunikačních sítí, informačních technologií a systémů.

kores ( 16. srpna 2019 13:00 )

No, ono ti ministerští úředníci nejsou nijak královsky placeni (stačí se podívat na jejich tabulkové platy) ale ve finále to všechno odmakají za různé "poradce" aby ti mohli kasírovat, protože nějaké výstupy se doložit musí, že, jinak by nešlo tahat ze státu miliony... Socani si z ministerstev fakt dělají dojnou krávu pro stranické kolegy, zaměstnávají tam spousty neschopných mamrdů a vyplácejí jim tučné prémie. Nejvyěšší čas, aby táhli, ale Hamounek zase otočí a bude špulit tu sviji nařvanou krevnatou papuli do médií jakože, copak já vím, co si myslím, dokud se neslyším, co říkám....

1pravda1 ( 16. srpna 2019 12:33 )

To je strašné, tolik milionů korun na poradce, cožpak si ministerští úředníci královsky placení nedokáží poradit? Nebo ministr s maturitou Hamáček? A že jsou ti odborníci hlavně socani, kteří odvádějí desátky do socanské kasy... Metnar podal trestní oznámení na hospodaření MV za Chovance, kde se ztratilo 700 milionů pro tajné služby a drahá odposlouchávací zařízení Agáta - kde jsou? Nemají je socani doma v akci Šuman? Kde jsou výsledky šetření, se kterými nás měl Hamáček seznámit po svém jmenování do funkce? Aha chtěli opět MV po Chovancovi, tak jako MPSV po vyšetřované Marksové... já už těm socanům nevěřím ani dobrý den... až vypadnou z vlády, to vyleze podvodů a zlodějen...

prasatkopepicek ( 16. srpna 2019 12:23 )

Hasek - jeden z nejvetsich Zemanovych oblibencu. Zeman ma vubec v blibe vylozene charakterni lidi...

Zobrazit celou diskusi