Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Kluk z letadla v kukuřici: „Byla panika, všichni křičeli.“ Putin ocenil hrdiny

Aktualizováno -
16. srpna 2019
17:10
Autor: blv/čtk - 
16. srpna 2019
12:25

Co se dělo na palubě letadla, které zázrakem nouzově  přistálo v kukuřičném poli na okraji Moskvy? Pasažéři hovoří o křiku i absolutním tichu. A taky o ohromném vděku, který cítí k pilotům Damiru Jusupovovi (41) a Georgiji Murzinovi (23). Ruský prezident Vladimir Putin udělil v pátek oběma pilotům titul Hrdiny Ruska. Zbytek posádky obdržel medaili za odvahu, informovala agentura Interfax. Přes dvě stovky lidí zřejmě málem zabili racci z nelegální skládky.

„Podepsal jsem dekret o vyznamenání posádky letadla, které, jak známo, provedlo tvrdé nouzové přistání u letiště Žukovskij,“ uvedl Putin s tím, že věří, že podobných příhod bude v budoucnu co nejméně.

V ruských médiích se objevila první vyjádření pasažérů kritického letu. Jak to vypadalo v kabině letadla v okamžiku, kdy si nikdo nemohl být jistý, že přežije?

„Asi tři minuty po startu moje dítě řeklo, že vidí oheň. Pak jsme pochopili, že letadlo dál neletí a začíná pád, takové nepochopitelné, nepříliš ostré klesání. Piloti to zvládli skvěle a k zemi doklouzali. V letadle bylo ticho, žádná panika, všichni mlčeli. Pak se ozvala věta:  Přistáli jsme, všechno je v pořádku,“ řekla pro zpravodajský web lenta.ru jedna z cestujících. 

Chlapec: S cestováním letadlem je konec

Dětskýma očima byla situace mnohem dramatičtější. Dvanáctiletý chlapec ruským novinářům řekl: „Když začal pád, tak jsem se nejdřív strašně vylekal. Letadlo padalo a já jsem křičel. Pak letadlo prudce zabrzdilo, jak jsme narazili do země. Všichni se vrhli ke kabině stevardek. Byla strašná panika, všichni křičeli. Když jsme zastavili, všichni začali křičet. Ale ti chytřejší, kteří znali pravidla chování, řekli, aby s tím přestali. My už létat dál nebudeme. S cestováním je konec. Příště jenom v autě – to je bezpečnější. “

Další pasažérka mluví o nesmírné vlně vděčnosti, která zachvátila cestující: „Kapitán letadla udělal maximum, dobře si s tím sedl. Když vyšel, tak jsme mu všichni tleskali, všichni jsme mu běželi poděkovat.“

Nehodu způsobila srážka s hejnem racků. Úřady teď vyšetřují, kde se vzali. Podle místních obyvatel pocházejí z nedaleké černé skládky. Její existence byla veřejným tajemství, ale situaci až do nehody nikdo neřešil. 

Na palubě Airbusu A321, který nouzově přistál v kukuřici nedaleko letiště u Moskvy, bylo 234 lidí. Výjimečná situace se obešla bez obětí na životech. Podle finální bilance úřadů utrpělo zranění 74 pasažérů, mezi nimi bylo i 17 dětí a jedna těhotná žena, hospitalizován zůstává už jen jeden člověk. Většina lidí utrpěla jen lehčí zranění, nejvážnějšími úrazy byla kompresní zlomenina páteře a zlomená klíční kost.

 

karel vázler ( 16. srpna 2019 21:20 )

Piloti - hrdinove

iFender ( 16. srpna 2019 18:07 )

No jo nebyt "americke" kukurice tak by to dopadlo hure.

Vitek965 ( 16. srpna 2019 17:05 )

Stejnak v letadle je nejbezpečněji píšou ze nekteří lidi budou jezdit jen autem ale větší úmrtnost je při cestě na letiste, vsem preji uzdraveni atd...

ivoadler ( 16. srpna 2019 15:09 )

Nojo, žádná zamrzlá řeka po ruce nebyla jako v USA, tak přišla vhod kukuřice.

Pohybovenadany ( 16. srpna 2019 14:50 )

Letadlo je uz “ staré” napište raději o superstar Tereze ! Jestli ma uz knížky, jestli si vede deník nebo památník, kde se ji spoluvězenkyně podepisují atd, atd . Děkuji

Zobrazit celou diskusi