Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Houby rostou, mykologové vzali do Blesku plný koš: Rady i varování pro Čechy

Autor: Bohuslav Štěpánek - 
16. srpna 2019
06:05

Česko patří spolu s Polskem mezi houbařské velmoci. Řekli to ve čtvrtek v Epicentru Vladimír Štibinger a Josef Kadeřávek ze Sdružení houbařů Čelákovice. Lidé by podle nich v lese měli sbírat jen ty houby, které bezpečně znají a které jsou zdravé. Houby, které jsou napadené plísní, jsou totiž rakovinotvorné. Amatérští mykologové poradili také s nejvhodnější dobou sběru a varovali před záměnou některých hub. A že právě teď rostou, ukázali s košem plným hub přímo ve studiu.

„Já jsem projel pár zemí severu, kde to houbám přeje, ale jsou země, třeba Estonsko, kde se to nesbírá,“ upřesnil Štibinger. Dodal, že Češi patří ke světové houbařské špičce, spolu s Poláky. Josef Kadeřávek dodal, že v Česku už teď sezóna hub začala, i když zatím rostou spíše méně oblíbené druhy. Hřiby, bedly a růžovky se zatím objevují sporadicky.

Amatérští mykologové také poradili, na co si při houbaření dát pozor a co rozhodně nedělat. „Sbírat houby jenom mladé. Nebýt jako prase divoké, nerozhrabávat hrabanku a podobně,“ upřesnil Kadeřávek. Houby bychom měli opatrně vyjmout z podhoubí nebo je odříznout a zbytek nechat na místě. Plodnice co nejdříve zpracovat, aby se bílkoviny uvnitř nezkazily.

Video  Mykologové: Sbírejte jen ty houby, které znáte a které jsou zdravé  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Lidé sbírají i to, co by nesnědla ani zvěř

Podle Josefa Kadeřávka bychom měli sbírat jen ty houby, které jsou mladé a viditelně zdravé. „Lidé přeceňují své znalosti a sbírají někdy i to, co ani zvěř by nesnědla,“ dodal. Po nedávných deštích doporučuje sbírat druhy, jako je hřib červený, žlutomasý, ale právě ty bývají často napadené nedohubem. Od něj mají nepřirozený bělavý nebo žlutavý nádech. Pak způsobují střevní problémy, a jsou dokonce i rakovinotvorné.

Hnojník inkoustový Hnojník inkoustový | Sdružení houbařů Čelákovice

Houby, u kterých si nejsme jistí, zda jsou jedlé, bychom podle Vladimíra Štibingera vůbec neměli sbírat, nebo se o nich poradit s mykologem. Nejčastěji se zaměňuje jedlá muchomůrka růžová, tedy, takzvaný masák, s jedovatými muchomůrkou tygrovanou i zelenou.

„Znám lidi z našeho města, kteří je snědli. Měli z toho silné otravy, ale přežili. Většinou ten konec ale nebývá optimistický,“ varoval vášnivý houbař. Doplnil, že jedlých hub je přitom celá řada a rostou 12 měsíců v roce.

inabtal ( 16. srpna 2019 14:46 )

SpFli︆ng︆︆.com - Dоspělý prоjekt prо mužе nаjít dívku!

zada ( 16. srpna 2019 07:41 )

Matuška W. také říkal po Černobylu, že hodně rostou))). A taky rostly))). Houby do sebe z ovzduší a ze země vsáknou co se dá.... tak si pochutnejte.)) A pak si uděljte detox))))
A sbírejte, až zmizí lesy tak poděkujte Bursíkovi že chránil "brouka" tak dlouho až lesy padly.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa