Václavky rostou od června do prosince, hlavní sezona ale začíná kolem svátku sv. Václava (28. září), kdy obvykle přichází chladnější počasí. Vyskytují se na živých i odumřelých kmenech, většinou v hojných trsech. V lese je tedy nemusíte nijak zvlášť hledat, spíše naopak - často se vám stane, že budou všude kolem vás a košík naplníte raz dva. Václavky jsou  navíc velmi prospěšné. Obsahují totiž výtažky působící proti bakteriím a plísním. Jako léčivou houbu je znala už medicína staré Číny, kdy se václavky doporučovali při plicních, jaterních a žaludečních nemocech. 

Recept na dršťkovou polévku z václavek

Při přípravě falešné dršťkové polévky si ale dejte pozor na jednu věc. Václavky musí projít nejméně 20minutovou tepelnou úpravou (při teplotě varu nebo i vyšší). Pokud byste je jedli syrové nebo nedovařené, způsobily by vám zažívací potíže.

Budete potřebovat (pro 4 osoby):

4 hrníčky na silné plátky nakrájených václavek (použít můžete i kačenky, kotrče, kloboučky růžovek, bedel nebo hlívu ústřičnou)

1 cibule
2 lžíce sádla
3 lžíce hladké mouky
1 lžíce majoránky
1 lžíce sladké papriky
2 stroužky česneku
5 hrníčků vody
1 litr zeleninového vývaru
pepř, sůl

Postup:

  1. Očištěné houby nakrájejte na silnější plátky, které duste minimálně 20 minut (nebo i déle, dokud pořádně nezměknou).
  2. Ze sádla, cibule a mouky připravte jíšku a rozřeďte ji vývarem.
  3. Přidejte prolisovaný česnek se solí, papriku, majoránku a pepř.
  4. Dolijte vodou, asi 5 minut povařte, vmíchejte dušené houby a polévku dovařte dalších 5 minut.