Tento balkánský stát obývají dva miliony obyvatel, hlavním městem je Lublaň a nejvyšším vrcholem Triglav, který se vyjímá i na státním znaku a vlajce. Slovinsko je stejně jako ČR republikou parlamentní. Mluví se zde slovinštinou, což je jazyk slovanský jižní, ovšem pokud se budete snažit, domluvíte se i česky. Bez jakéhokoli problému zde uspějete s angličtinou, kterou Slovinci výborně ovládají. Od roku 2004 je členem EU a roku 2007 země přešla k Euru. Polovinu státu stále pokrývají husté lesy a užít si zde můžete dokonce i 47 km pobřeží.

Tradiční bledské lodě
Autor: profimedia

Kudy do Slovinska

Nejkratší cesta vede z Prahy přes České Budějovice a rakouská města Linec, Salzburg a Villach až do Slovinska. Dálnice jsou sice na jednu stranu v báječném stavu a jede se po nich příjemně, plynule a v prostředí krásné přírody, na stranu druhou jsou zpoplatněny nemalou sumou a nyní pozor! Slovinci prodávají krátkodobé dálniční známky pouze na týden, nikoli na 10 dní, takže pokud budete Slovinsko navštěvovat na delší dobu, budete si muset pořídit dvě. S tankováním si hlavu lámat nemusíte, pohonné hmoty jsou tam levnější než např. v sousedním Chorvatsku a na benzinové pumpy narazíte často.

Jaké jsou ve Slovinsku ceny?

Vzhledem k tomu, že třeba v okolí Bledu je všude spousta turistů, tak jsou ceny oproti ČR o dost vyšší. Zkrátka nesmíte přepočítávat, protože to byste si pak nemohli v restauracích dopřát zhola nic. Řekněte si, že jedete na dovolenou a chcete si to užít a pokuste se místní ceny neřešit. Pro ilustraci, hlavní chod, ze kterého se dosyta najíte, pořídíte v rozmezí zhruba 15-27 € v závislosti na tom, co si objednáte (ryby a podobné pochutiny jsou pochopitelně ta dražší varianta), něco k pití, ať už džus, ledový čaj nebo něco na ten způsob, koupíte kolem 3-5 € podle objemu. 

Obchody a supermarkety jsou otevřeny i o víkendech a často do večerních hodin (cca 21:00). Pokud si tedy budete chtít vařit, neměl by to být problém a určitě vás to vyjde mnohem levněji, protože supermarkety nejsou zas až o tolik dražší než ty české. 

Slovinské speciality: Víno nebo kremšnita

Když už se do Slovinska vypravíte, nesmíte vynechat degustaci místních pochutin. Vlajkovou lodí mezi zákusky je v tomto ohledu kremšnita, krémový řez složený ze sametového pudinku a vrstvy nadýchaného šlehačkového krému, přikrytého křupavým listovým těstem, jenž je bledskou specialitou. Místní jsou také náležitě pyšní na svou nabídku lokálních vín, kde si sice připlatíte za kvalitu, ale určitě to stojí za to! Důležitou informací pro Čechy je dozajista to, že na každém rohu seženete české pivo! Ale není od věci ochutnat i pivo místní, jediné dva celostátní pivovary jsou Laško a Union. 

Bledská Kremšnita
Autor: profimedia

Vesničky a městečka jsou zde plná domů a vilek v rakouském stylu a tyto malebné zapadlé kouty stojí za prozkoumání. Ovšem jestli do těchto uliček chcete jezdit autem, pořádně si obrňte nervy! Ulice jsou široké přesně pro jedno auto a míst pro vyhnutí i pro parkování je poskrovnu. 

Tyto menší nedostatky vás snad neodradí od návštěvy. Jaké jsou hlavní turistické cíle a lákadla?

Jezero Bled

Symbol Slovinska a také turistické centrum. Jezero Bled, které vás uhrane čistotou své vody i nepopsatelnými barvami, je výborným výchozím bodem pro cestování a poznávání krás Slovinska. Přestože je rájem turistů, nenechte se zmást, své místo pro klid a odpočinek si zde najde každý!

Na Bledu jednoznačně nesmíte vynechat několik věcí: návštěvu ostrova s kostelem, ať už tradičně na lodi s veslařem či na půjčené loďce sami, ochutnání bledské kremšnity, výšlap na Ojstrici, nejfotogtafovanější výhled na Bled a především procházku kolem jezera.

Tip Blesku: Nejlepší Kremšnity dělají v hotelu Sava Bled, tak tam na ni určitě zajděte.

 

Bledské jezero v celé své kráse
Autor: Daniela Štěpánová, Profimedia

Bledský hrad

Bled z ptačí perspektivy je nádherný zážitek, nejjednodušší cestou k němu je návštěva bledského hradu. Ovšem pokud čekáte komentovanou prohlídku, kde vám někdo sdělí historii i zajímavosti v kostce, budete zklamaní. Každý si hrad prochází sám, ovšem pokud toužíte dostat lekci z dějin, můžete si pečlivě pročíst všechny popisky v hradním muzeu!

Tip Blesku: Máte-li rádi med, v obchůdku na hradě můžete ochutnat i koupit ten místní, což stojí za vyzkoušení!

 

Věže bledského hradu zevnitř
Autor: Daniela Štěpánová, Profimedia

Postojenská jeskyně

Velkolepé stalaktity, stalagmity a stalagnáty různých barev a dech beroucí podívaná z podzemního vláčku, to je Postojenská jeskyně. Kromě již zmiňovaného, se zde potkáte také s human fish, nebo–li malými dráčky, kteří mají být, dle místní legendy, opravdovými mláďaty draků. Vláček vás zaveze také k podzemnímu jezu na řece Pivce, která jeskyní protéká.

Tip Blesku: Lístky si kupte dopředu online a na místě už si pouze vyzvedněte ty tištěné, vyhnete se tak riziku čekání na prohlídku i sáhodlouhým frontám.

Vítejte v Postojenské jeskyni!
Autor: Daniela Štěpánová, Profimedia

Predjamský hrad

Hrad vytesaný do skály a nedobytná pevnost, to jest Predjamský hrad. Ohromí vás svou bytelností a krásnými panoramatickými výhledy, úplně jako z pohádky! Obýval ho např. veliký rytíř Erasmus Predjamský, který bez větších obtíží dokázal rok a půl odolávat obléhatelům. Ti byli i po 18 měsících tam, kde byli, když začali, ničeho se nezmohli. A není divu, když je hrad postavený tak strategicky!

Tip Blesku: Nejezděte tam autem na vlastní pěst, nýbrž si spolu s prohlídkou Postojny kupte i lístek na hrad a z prostranství před pokladnou u jeskyní vás tam zdarma zaveze autobus, který máte ke vstupence.

Další pohled na chloubu Predjamy

Autor: Daniela Štěpánová, Profimedia

Vintgarská soutěska

Máte rádi přírodu a především krásné syté barvy? Pak nesmíte na své cestě po Slovinsku minout soutěsku Vintgar! Podívaná, ze které vám bude přecházet zrak, a nebudete moci uvěřit, že nejste v nějakém filmu či knize. 1,5 kilometru dlouhá stezka nedotknutou soutěskou po dřevěných lávkách a mostech, kterou si můžete prodloužit o vycházku národním parkem vás jistě uchvátí!

Tip Blesku: Na tento výlet se vyplatí si přivstat. Být na místě kolem již osmé je opravdu výhodné, protože s úderem desáté se do soutěsky začínají valit davy turistů a vy si výlet vůbec neužijete.

 

Soutěska Vintgar
Autor: Daniela Štěpánová, Profimedia

Triglavský národní park

Ano, jezero Bled i soutěska Vintgar jsou sice součástí národního parku, ale pokud ho chcete lépe prozkoumat, musíte se vydat hlouběji do jeho nitra. Měli byste počítat s tím, že to nebude jen nějaká obyčejná procházka, pořádné trekové vybavení, především boty a dostatek jídla, jsou naprosto na místě. Pro fyzicky zdatnější a odvážnější jedince jistě stojí za zvážení i výstup na nejvyšší slovinskou horu, podle které dostal národní park jméno, horu Triglav (2864 m).

Tip Blesku: V zájmu vlastního zdraví nepřeceňujte své síly, a pokud nejste v takovýchto ohledech zkušení, najměte si průvodce. Budete se cítit lépe a předejdete tak nepříjemným zážitkům i případným zbytečným úrazům.

 

Národní park i hora, obojí jménem Triglav
Autor: Daniela Štěpánová, Profimedia