Prodává jej rodina Miloslava Machuči, která je místním specialistou na výrobu „mléka starců“. „Sklízím raný Irsai, zářijový burčák bude z Muškátu a říjnový z veltlínů,“ prozradil pro Blesk.cz vinař.

Hroznů je podle něj dost a jsou kvalitní. „I burčák je tedy dobrý,“ pochvaluje si muž, který vyrábí sezonní lahůdku z 95 procent svých vlastních hroznů. „Sbíráme každý druhý den a lisujeme, abychom mohli nabídnout jen čerstvý burčák,“ řekl Machuča. A cena? Za litr od vinaře 70 korun.

Sezona začíná

Sbírat a prodávat už začali i někteří další, hlavní vlnu prvních prodejů očekává od nastávajícího víkendu. Loni byl burčák už na konci července, protože teplé a suché počasí výrazně uspíšilo zrání hroznů. Zákon však povoluje burčák prodávat až od 1. srpna.

Na vinicích se podle Machuči letos zatím nepodepsalo ani řádění hrabošů. „Zatím nic neuschlo, ale země je děravá, tak uvidíme, jestli to uschne později,“ poznamenal.

Jako burčák se smí na českém trhu označovat pouze nápoj z českých hroznů. Pokud se vyrábí ze zahraničních, musí nést označení částečně zkvašený hroznový mošt.

VIDEO: Sezona burčáku začala.

Sezona burčáku začala
Autor: Blesk:Jary Novák