Trendem posledních let je otevírat domovy pro seniory mladším generacím. Vedle projektů, kdy děti z mateřských školek navštěvují seniory, nebo středoškolští studenti tráví hodiny dějepisu s lidmi starších ročníků, zkouší se v Česku společné bydlení vysokoškolských studentů a seniorů. Mezigenerační bydlení poprvé vyzkoušeli ve Francii a Nizozemsku, kde podle Iva Denemarka, člena komise pro sociální politiku Prahy 3, dlouhodobě fungují.

V tuzemsku patří mezi první města, která ubytovala studenty k seniorům, Karviná. V Komunitním centru Archa zde získala byt vysokoškolská studentka, která nic neplatí, ale na oplátku musí věnovat 14 hodin měsíčně seniorům a vytvářet pro ně kulturní program. Ve stejném duchu startuje pilotní program také na Žižkově.

E-mail a mobil

Podle místostarosty Ondřeje Ruta (Zelení a nezávislý) je cílem dát studentům příležitost dostupného bydlení „a zároveň nabídnout obyvatelům domovů pomoc či zajímavě strávený čas. Mladí studenti mohou navíc získat pohled na svět úplně jinýma očima,“ říká místostarosta. K dispozici jsou dva byty. Ten první 1+0 se nachází v Roháčově, má rozlohu 43 metrů čtverečních a snížený nájem činí 5172 korun za měsíc. Druhý je menší o rozloze 22 metrů čtverečních, je v Krásově ulici a za měsíc si Praha 3 účtuje 2688 korun.

Studenti, kteří mají zájem o roční bydlení, musí mít čistý trestní rejstřík, studovat v Praze na univerzitě a odevzdat plán projektu, jak by se chtěli v domově 30 hodin v měsíci angažovat. Podle radnice Prahy 3 by mohli seniorům pomáhat s každodenními úkoly, doprovázeli by je k lékaři či na procházku, povídali si s nimi či je učili novým technologiím, jako je například e-mail či práce na PC.

Senioři v Praze

Mezigenerační bydlení vítá také radní magistrátu pro sociální oblast, Milena Johnová (Praha Sobě): „Momentálně připravujeme koncepci bydlení a péče pro Pražany v seniorském věku, kde chceme tento prvek uplatnit například podporou projektů, které využijí senioři, ale i děti a mládež. Praha taky spolupracuje s Karlovou univerzitou na přípravě sdíleného bydlení pro studenty a seniory,“ řekla radní.

Z oslovených městských částí mezigenerační bydlení nechystá Praha 2, 5 a 6, poněvadž ubytovací kapacity domovů pro seniory jsou plné. Praha 7 a 9 nicméně podporuje podobné snahy. Podle mluvčí Prahy 9 Marie Kurkové dochází do domova pro seniory v Novovysočanské dobrovolníci a středoškoláci na stáž. Podobně jsou na tom i v Praze 7, kdy za seniory chodí děti ze škol a školek. Starší lidé se pak sami mohou zapojit do kroužků a volnočasových aktivit dětí.

Od ledna 2016 je v Praze 1 otevřený mezigenerační dům v Samcově ulici, v němž bydlí senioři, ale také mladé rodiny. Podle mluvčího městské části Martina Šebesty projekt funguje bez potíží: „Bydlení si všichni pochvalují. Senioři a mladí rodiče spolu chodí na promítání filmů, jí ve společné jídelně a pořádají různé společenské a kulturní aktivity,“ hodnotí soužití mluvčí.

Fotogalerie
9 fotografií