Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zoufalství a potoky slz: Tanzánie pohřbila oběti výbuchu cisterny, uhořelo 71 lidí

11. srpna 2019
20:43

Tanzánie v neděli uspořádala hromadný pohřeb obětí sobotního výbuchu cisterny s palivem, uvedl server BBC News. Ještě před obřadem stovky pozůstalých navštívily nemocnici ve snaze identifikovat pozůstatky svých blízkých. Neštěstí si podle nejnovější bilance vyžádalo 71 mrtvých.

Mnozí z těch, kteří zahynuli, se snažili z havarované cisterny na silnici odčerpat unikající palivo, zejména řidiči motocyklových taxíků zvaných boda-boda. Krátce poté cisterna explodovala, zřejmě kvůli cigaretě. Oheň se v místě nehody rychle šířil a zemřelo i hodně lidí, kteří se nesnažili benzin odčerpat. Neštěstí se stalo na rušném místě v oblasti Morogoro, ležící asi 200 kilometrů na západ od hlavního města.

Prezident John Magufuli zveřejnil prohlášení, ve kterém vyjádřil nad událostí šok a zármutek, a nabádal lidi, aby příště nepodlehli pokušení přisvojit si unikající palivo z havarovaných cisteren. Tato vozidla podle něj přepravují nejen vysoce hořlavé palivo, ale i jedovaté chemikálie či výbušniny. Prezident vyhlásil v zemi třídenní smutek.

Následky výbuchu jsou děsivé - uhořelo 71 lidí. Následky výbuchu jsou děsivé - uhořelo 71 lidí. | Reuters

Podobná neštěstí, kdy mnoho lidí zemře při krádeži paliva, nejsou ve východní Africe nijak vzácná, stejně jako v dalších částech afrického kontinentu. Letos v květnu zahynulo nejméně 55 lidí při výbuchu cisterny v Nigeru. Minulý měsíc při podobném neštěstí v Nigérii zemřelo pět desítek lidí.

 

Zobrazit celou diskusi