Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vlak smetl auto na Olomoucku: Nehoda si vyžádala zranění

Autor: DH, ČTK - 
11. srpna 2019
11:29

Zranění dvou žen si bohužel vyžádala v neděli ráno kolize mezi osobním automobilem a vlakem na železničním přejezdu mezi obcemi Bystrovany a Velké Bystřice u Olomouce. Provoz na trati stojí. Náhradní dopravu zajišťují autobusy. 


 

Osobní automobil se s vlakem na přejezdu srazil kolem 07:00. „Řidička vozidla jela ve směru od Bystrovan na Velkou Bystřici a najela na železniční přejezd v době, kdy zde projížděla vlaková souprava ve směru od Olomouce na Velkou Bystřici. Došlo ke střetu, po kterém vlak táhl auto asi ještě 150 metrů před sebou, než úplně zastavil,“ uvedla policejní mluvčí Miluše Zajícová.

Při nehodě se zranila řidička osobního automobilu a jedna cestující z vlaku. Obě ženy byly převezeny do Fakultní nemocnice v Olomouci. V době srážky bylo ve vlaku 13 lidí včetně strojvedoucího a průvodčí. Podle prvotních informací z místa a výpovědi svědků bylo světelné a zvukové signalizační zařízení v době nehody aktivní, řekla Zajícová. Okolnosti nehody vyšetřují policisté.

České dráhy na svém webu oznámily, že provoz vlaků mezi Olomoucí a Velkou Bystřicí by měl být zastaven zhruba do 11:00. V tomto úseku jednokolejné trati vedoucí z Olomouce do Opavy byla zavedena náhradní autobusová doprava.

tomlk007 ( 11. srpna 2019 20:18 )

gabreta ( 11. srpna 2019 19:36 )

Kdy už konečně mašinfírové pochopí, že auta mají na přejezdu přednost?

tomlk007 ( 11. srpna 2019 19:30 )

Podle svědků byla signalizace v provozu,krafka byla asi zaneprazdněna jinou činností než řízením auta

viho ( 11. srpna 2019 15:43 )

Co čekat, když zabezpečení železničních tratí je v Česku na úrovni 19. století a bylo konstruováno ještě pro koňské povozy a parní vlaky jedoucí rychlostí 30 km/h. Je až k smíchu, jak pracovníci SŽDC říkají, že železniční přejezd je "zabezpečen" výstražným křížem. Na každý přejezd by stačilo umístit detektor kovů a laserový prostorový snímač, či alespoň běžný detektor pohybu. Doplnit to nějakým rádiovým vysílačem, který by strojvedoucímu spustil alarm, případně sám vlak zastavil. Ale to by musel někdo chtít s bezpečností na českých železnicích něco dělat.

Lucio1 ( 11. srpna 2019 14:39 )

Česko-Ruská ruleta na pokračování..Asi jak střelba v Americe..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání