Krásná provazochodkyně Tatiana je v těchto dnech na vrcholu tréninku - už ve středu v šest večer totiž hodlá (nejen) Pražanům předvést dechberoucí show! Nechá se vyvézt do 35metrové výšky na jeřáb, jenž je přistavený k právnické fakultě, a vydá se na nebezpečnou nebeskou procházku po 350 metrů dlouhém laně až k Letenským sadům. Zahájí tak festival Letní Letná. 

„Je mi nesmírnou ctí být tady v Praze. Ten přechod jsme plánovali jako něco monumentálního a skutečně něco, co přivede lidi do toho místa, kde bude probíhat festival a veškerá představení. Začínat budeme na jednom z pražských mostů. Chtěli jsme to představení spojit s pražskou architekturou, protože mosty jsou pro Prahu typické a je to jedna z krás Prahy, kterou jsme chtěli využít,“ řekla k představení sama Tatiana, která se v těchto dnech pilně trénuje a plně se soustředí, aby se vystoupení zdařilo.

Akrobatka přijela se svým 19členným francouzským týmem do Prahy už 5. srpna. Spolupracuje s firmou Hanyš, na jejímž pozemku připravovali náročné technické zázemí. V pátek si tam Tatiana poprvé vyzkoušela vyzdvihnutí na jeřáb, technici pak v sobotu natáhli nad Vltavou ocelové lano, které se během následujících dvou dní vymění za silnější. Nainstalují se i pomocná lana. Přípravy na velkolepou akci ale započaly už před několika měsíci. 

„Je potřeba oslovit veškeré úřady, jak ,velkou' Prahu, tak městské části. Musíme všechny informovat, spojit se se všemi příslušnými institucemi. Pokud jde vše hladce, pak se řeší zábory,“ vypočítal pro Blesk.cz jeden z techniků, který se na realizaci akce podílí. Jedná se o zábor na silnici, zábory pro zátěže, je ale i nutné se domluvit například s Dopravním podnikem, policií, říčním útvarem, městskou policií nebo Magistrátem hlavního města Prahy. „Například chodník patří Praze 1, silnice patří magistrátu, takže jde o dvojí zábor. Nejdůležitější je co nejméně omezit běžný chod a provoz. V tomto případě tu ještě byla specifická lodní doprava, souběh Prague Pride a natažení prvotního lana, které se ještě bude měnit za to finální,“ doplnil druhý technik v sobotu u právnické fakulty.

Ve vzduchu bez jištění

Samotné natažení lana je ale jen jedna z částí náročných technických příprav, které je třeba před vystoupením vykonat. V úvahu se podle technika musí brát i třeba ochrana pro labutě, aby do lana nenarazily. Vůbec nejdůležitější je pak zajištění bezpečnosti pro provazochodkyni. „Na místě budou stany, které mají pomáhat proti větru. Na konci ocelového lana bude 12 kluků se zátěžemi, kteří budou na kladkách vyrovnávat pohyb větru, jenž by jí mohl uškodit. Půjde bez jištění, protože tam jsou pomocná lana, kvůli kterým by nemohla přesouvat jistící karabinu. Pokud by ale nastaly problémy, bude mít s sebou technologickou karabinu, kterou se zacvakne, a pomocný personál se pro ni vydá po trase a pomůže jí bezpečně dolů,“ prozradil technik.

Přípravy na zahájení Letní Letné
Autor: František Ortmann (Letní Letná)

Celé představení bude trvat 45 minut a doprovázet ho bude živá hudba, kterou provazochodkyně uslyší z reproduktorů. „Hudba bude umístěna na konci lana u závaží, aby provazochodkyně viděla na muzikanty, což byla technologická změna oproti původnímu zadání,“ říká jeden z techniků. V úterý 13. 8. v 18 hodin proběhne zkouška, tedy v tentýž čas jako „ostrá“ akce o den později, aby provazochodkyně měla stejné povětrnostní i světelné podmínky. Odkud bude nejlepší výhled, zjistíte ZDE.

Festival Letní Letná potrvá od 14. srpna celkem tři týdny, návštěvníci se mohou těšit na špičkové zahraniční soubory, největší přehlídku české divadelní scény, celou řadu premiér, workshopy a diskuze či open-air představení. Zkrátka nepřijdou ani děti, pro něž je připraven bohatý program.

Fotogalerie
13 fotografií