V neděli ráno mají být mlhy nebo nízká oblačnost. Postupem dne se vyjasní, teploty se budou pohybovat v rozmezí 25 až 29 stupňů Celsia, na horách v 1000 metrech kolem 21 stupňů Celsia. Noční teploty 12 až 16 stupňů Celsia.

Den se obejde převážně bez srážek. Jediné místo s mraky bude k večeru západ Čech. Vítr jihozápadní až jižní.

Víkendový den a slunce se přímo vybízí k výpravě za houbami. Zde čeká dobrá zpráva především Moravu – na jihu regionu si lidé odnášejí plné košíky. Úspěch hlásí také houbaři z Vysočiny. Jen Čechy zatím zejí prázdnotou, v lesích člověk nenajde ani prašivku. Je tu však naděje do budoucna, jelikož poslední dny pršelo, podhoubí se může vytvořit. Trvá mu to zhruba deset dní.

Už žádné tropy

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) hlásí, že do konce srpna se bude pozvolna ochlazovat, slabě se oteplí až na začátku září. „Po relativně teplejším počasí z posledních týdnů budou teploty pozvolna klesat a již v následujícím týdnu se dostanou k normálu,“ uvedli meteorologové.

Posledním velmi horkým dnem by mělo být pondělí, kdy se teploty ještě přehoupnou přes tropickou třicítku, utnou je ale silné bouřky.

Sledujte příchod bouřek na radaru

Srážky budou relativně rovnoměrně rozložené v jednotlivých týdnech. Období od 12. srpna do 8. září by mělo být jako celek srážkově normální.

Průměrný úhrn srážek pro období následujících čtyř týdnů je 62 milimetrů. Podle záznamů vedených od roku 1951 spadlo zatím nejvíc srážek v roce 1995, kdy meteorologové naměřili 118 milimetrů. Nejméně napršelo v roce 1953 s úhrnem 15 litrů na metr čtvereční.

Dlouhodobá průměrná teplota pro toto období je 16,4 stupně Celsia. Nejchladněji bylo v roce 1978, kdy průměr činil 13,3 stupně Celsia. Zatím nejvyšší průměr 18,7 stupně zaznamenali meteorologové v loňském roce.

Fotogalerie
23 fotografií