Upozornění pro vysoké teploty platí v sobotu pro jižní okresy Jihomoravského kraje. Teploty se zde mají pohybovat mezi 31 a 33 stupni Celsia a ČHMÚ radí, ať nikdo nenechává děti nebo zvířata na přímém slunci a lidé dodržují pitný režim. Vysoké teploty pro lidský organismus představují velkou zátěž a hrozí při nich přehřátí a dehydratace.

Sledujte postup bouřek na radaru

V odpoledních hodinách dorazí na Moravu bouřky, místy doprovázené silným přívalovým deštěm a kroupami. Pršet ale bude ojediněle i v Čechách, půjde střídavě o déšť a přeháňky. Teploty se tu zastaví na 23 až 27 stupních Celsia. Vítr mírný jihozápadní se může přechodně zvýšit o bouřkách.

Červenec byl plný rekordů

Naposledy bylo mimořádné vedro v Česku na konci července, kdy několik dnů za sebou opět padaly na řadě míst teplotní rekordy. Například v sobotu 26. července byly nejvyšší teploty ve Stříbře na Tachovsku a Kuchařovicích na Znojemsku, shodně tam bylo 35,8 stupně.

Velmi teplý byl ale celý červenec. Jeho průměrná teplota byla 18,8 stupně Celsia, byl to tak desátý nejteplejší červenec od roku 1961, od kdy se počítají republikové teplotní průměry. S vedrem se tento měsíc ale nepotýkali jen Češi, trápilo také obyvatele dalších evropských států nebo Spojených států.

Video
Video se připravuje ...

Počasí na víkend: Bouřky a teploty kolem 25 °C Dagmar Honsová

Fotogalerie
35 fotografií