Johnová ve středu uvedla, že v ústavu byly podle auditu dlouhodobé problémy s ekonomikou i péčí o klienty. Podle Johnové ústav zakoupil například automobil se sportovní výbavou za téměř 700 000 korun, který se poté neužíval, problémy údajně byly i s veřejnými zakázkami, nákupy zbytečného materiálu a nezájmem o klienty ústavu. Škoda podle Johnové dosáhla více než 15 milionů korun.

Forman, který do svojšického ústavu nastoupil v roce 2007, to odmítl. „Já budu postupovat právní cestou a hodlám podat žalobu na radní Johnovou,“ uvedl.

„Pochybení ekonomického rázu jsem neodhalila já, ale auditorská firma. Tu jsem do organizace vyslala na základě podezření, která vyšla najevo při předávání agendy odvolaným ředitelem dočasně pověřené ředitelce. Neumím si představit, že bych postupovala jinak,“ uvedla dnes Johnová.

V zařízení se podle Formana uskutečnila řada kontrol. „Obstáli jsme bez ztráty kytičky. Naopak zařízení bylo dáváno za vzor. Například kontrola VZP to přímo v zápisu cituje,“ uvedl. Pokud jde o zmíněný automobil, šlo podle něj o Peugeot 308 kombi se zařízením pro převoz invalidních vozíků, jehož nákup před půl rokem schválila rada hlavního města.

Ústav má podle bývalého ředitele vynikající úroveň. „Jako první zařízení zřizovatele hlavního města Prahy získal nejvyšší možné ocenění kvality těchto služeb v ČR a Evropě,“ sdělil. Dodal, že klienti museli na umístění v zařízení čekat i delší dobu a v době jeho odvolání činil počet takových uchazečů 160.

Radní v reakci uvedla, že kvalita péče byla nedostačující. „Například mnohalůžkové průchozí pokoje se opravdu už jen tak nevidí. Podle mých informací navíc v zařízení chyběl i personál. Jak může vypadat kvalita péče v takových podmínkách, ukazuje například zpráva inspekce kvality, která v Domově Svojšice před pár lety proběhla a kterou mám také k dispozici. Pro mě jsou směrodatné zprávy z kontrol ověřujících zákonnost a ty říkají, že v zařízení byly vážné problémy,“ uvedla.

Johnová v minulosti uvedla, že se na mimopražská zařízení, která byla dosud mimo pozornost pražských politiků, hodlá zaměřit. Město jich podle ní zřizuje asi 15 a audity ostatních se připravují. Podle Formana jde radní o jejich uzavření.

Domov ve Svojšicích poskytuje dle svých internetových stránek celoroční sociální služby lidem, kteří mají sníženou soběstačnost z důvodů chronického duševního nebo kombinovaného onemocnění případně mentálního postižení. Slouží také osobám se stařeckou a ostatními typy demencí. Kapacita domova je více než stovka klientů.