Nejčastěji hlášeným parazitem je podle statistik vnější parazit zákožka svrabová tedy svrab. Loni to bylo 3484 případů. „To je mimochodem i nejčastější profesionální nákaza u zdravotníků, často od bezdomovců a zanedbaných lidí,“ upřesňuje docent Maďar.

Nejběžnější je roup dětský

Pokud se bojíte červů, pak vězte, že naprosto nejběžnější návštěvník našeho trávícího traktu je roup dětský. „Je to banální, ne nebezpečná infekce zejména dětských kolektivních zařízení, děti si to předávají mezi sebou nebo prostředím, např. přes hračky,“ popisuje epidemiolog.

Další způsob přenosu je autoinfekce. „Svědí je anální otvor, tak se poškrábou a následně si dají prstíky do pusy,“ dodává epidemiolog, který upozorňuje i na lidské škrkavky. Například škrkavka dětská dosahuje délky až 20 centimetrů, do tkání ale neprolézá.

 Toxoplazmóza od koček

Pomyslnou třetí příčku  obsadil prvok toxoplasma, kterým se nakazíme v prostředí, kde dozráli infekční původci ve výkalech koček. „Proto se mají chránit dětská pískoviště a omývat zelenina. U většiny nakažených proběhne nemoc bez příznaků,“vysvětluje Maďar.

Udává se, že toxoplasma může manipulovat s lidským chováním. Lidé s toxoplasmou reagují pomaleji v kritických situacích. Také je nebezpečná pro těhotné ženy, při infekci tímto prvokem hrozí narození postiženého dítěte. Kormě toxoplazmózy nás domácí miláčci mohou nakazit toxokary, což jsou hlístice psů a koček, které mohou postihnou různé orgány i oko.

 Liščí tasemnice z borůvek

Nepřátelští parazité na nás číhají i v lese. V mase divočáků se může nacházet svalovec. Než se maso zastřeleného divočáka zpracuje, musí jej proto prohlédnout veterinář. A najdeme tu i další obávanou potvoru. „Liščí tasemnice postihující játra u lidí, kteří ochutnávají lesní plody bez omytí,“ přidává další »lahůdku« Maďar.

 Zrádný tatarák

A pozor si musíme dát i v kuchyni. „Ze syrového hovězího masa se člověk může nakazit hovězí tasemnicí, ta je sice velká, ale není invazivní, ze střeva nevstupuje do tkání ani jiných orgánů,“ vysvětluje epidemiolog.

Průjem zase mohou způsobit giardie nebo améby, které jsou domácího původu nebo importované z exotiky.

Parazit Trichomonas vaginalis neboli bičenka poševní je přenosný pohlavním stykem a může způsobit vaginální infekci.

Počet případů diagnostikovaných a hlášených v ČR za posledních 10 let (2008-2018) podle dat SZÚ.

Počet případů diagnostikovaných a hlášených v ČR za posledních 10 let (2008-2018) podle dat SZÚ.
Autor: archiv

 Jak se parazitů zbavit?

V současnosti je velmi moderní odčervování pomocí nejrůznějších volně dostupných prostředků. Některé reklamy na ně tvrdí, že parazity v sobě mají čtyři z pěti lidí. „To rozhodně neplatí,“ říká epidemiolog Maďar a dodává: „Diagnostika může být problematická, parazité v zažívacím systému vylučují vajíčka jen občas, takže vyšetření stolice může být falešně negativní. Protilátky se objeví až pozdě nebo není možné je přesně interpretovat.

Tělo na přítomnost parazitů reaguje zvýšením specifické části bílých krvinek tzv. eozinofilů, ale ani to neplatí pro všechny parazitární nákazy. I proto je tak jednoduché přesvědčit lidi, že za jejich nespecifické problémy může nějaký neurčitý parazit a musí se odčervit, samozřejmě za peníze,“ popisuje odborník.

 Odčervovat?

Jaký názor na dnes módní laické odčervování pomocí tabletek má epidemiolog Rastislav Maďar?„Každý si musí uvědomit, že antiparazitární přípravky, které nejsou registrovány Státním ústavem pro kontrolu léčiv nemusí být vůbec na lidské populaci řádně testovány a nejsou tak dost dobře známy nejen jejich přesné účinky ale ani nežádoucí účinky, uzavírá Maďar.

VIDEO: Jaké exotické nemoci si můžete dovézt z dovolené? A jak se před nimi chránit?