Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nejen zamořené ovoce. Jedovatý pesticid najdeme i v zelí nebo paprice, varují experti

Autor: Adam Jaroš, Barbora Kabátová, Mii - 
10. srpna 2019
07:32

Paniku vyvolala zpráva neziskové organizace Pesticide Action Network (PAN), že ovoce, které v Evropské unii jíme, je plné nebezpečného pesticidu chlorpyrifosu. Obsahovaly ho především citrusy a jablka. Mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Radoslav Pospíchal říká, že problém je mnohem rozšířenější. Kontroly ho v Česku pravidelně objevují i v zelenině, například čínském zelí nebo v paprice. Látka poškozuje nervový a hormonální systém.

Inspekce sleduje zbytky pesticidů (tzv. rezidua) v potravinách od roku 1992. Od té doby zkontrolovala přes 2,5 tisíce šarží potravin. Nadlimitní hodnoty zjistila u více než 80 šarží. Ovoce a zelenina na tom měly velký podíl. „Potravinářská inspekce provádí monitoring těchto komodit průběžně během roku. Inspekce také podniká cílené, tematicky zaměřené kontroly ovoce a zeleniny,“ vysvětluje Pospíchal.

Na chlorpyrifos v jablkách podle něj SPZI narazila například u čtyř loňských dodávek z Polska. To se shoduje se zjištěním skupiny PAN, která uvedla, že nejzamořenější byla právě jablka od našich severních sousedů. A že nejčastěji končila v Česku.

Inspekce však pesticid objevila i v jiných potravinách včetně zeleniny. „Tento typ pesticidu, ale i přítomnost jiných dalších inspekce zjišťuje také například v kapustě nebo čínském zelí. V posledních letech odhalily kontroly nadlimitní obsahy reziduí chlorpyrifosu i u papriky, květáku, fazolových lusků, špenátu nebo mrkve,“ prozradil mluvčí.

Podle něj tento pesticid není jediný, který se kontroluje. Existuje jich celá řada, jen na ovoci a zelenině jich může být několik. Třeba čaje dováženě z Číny jich často obsahují celý koktejl. Jinak bývají zamořené dodávky (nepočítaje Polsko) z Itálie, Maďarska nebo Maroka. Problém se ale nevyhýbá ani plodinám z Česka.

Přehled zamořeného ovoce Přehled zamořeného ovoce | Archiv Aha!

Když SZPI na porušení předpisů narazí, následuje předem daný postup. „Pokud inspekce provede laboratorní analýzy, zjistí takový případ a dané ovoce či zelenina jsou stále na trhu, přistoupí k neprodlenému nařízení opatření ke stažení předmětných šarží z trhu, aby byl spotřebitel ochráněn. Protože dochází k porušení potravinářské legislativy, je s prodejcem nebo dovozcem zahájeno správní řízení, vedoucí kupříkladu k ukládání pokut,“ popsal Pospíchal.

Jedovatá látka

Limity pesticidu chlorpyrifosu se hlídají kvůli jeho možné toxicitě. Ačkoli byl dříve přijímán v určitých množstvích jako neškodný, čím dál častěji se mluví o tom, že může u dětí způsobovat degeneraci mozku. Dospělým pak narušuje hormonální rovnováhu a přispívá k Parkinsonově chorobě. Kvůli tomu je již v několika zemích EU, například Německu, zakázán.

Celounijní zákaz zatím neexistuje, přistoupí se k němu pravděpodobně v lednu příštího roku. Tehdy bude Evropské komise jednat o analýze Evropské agentury pro bezpečnosti potravin (EFSA), zda v užívání pesticidu pokračovat, nebo ne. Úřad se již nechal slyšet, že „neexistuje žádné bezpečné minimální množství pro děti“ a doporučení nevydá.

Pomůže ocet

Netýká se to nicméně jedné konkrétní látky, pesticidy jiného druhu se nejspíš na potravinách budou vyskytovat i nadále. Proto je dobré se naučit ovoce a zeleninu nebezpečných látek zbavovat. Pomůže omytí pod tekoucí ledovou nebo horkou vodou po dobu alespoň 15 – 30 sekund.

To ale mnohdy nemusí stačit, takže se dokonce doporučuje namočit ovoce či zeleninu na 15 minut do vody přídavkem octa v poměru 9:1 a poté opláchnout. Také je vhodná voda smíchaná se solí nebo jedlou sodou. V některých případech je nejlepší oloupat slupku (například brambory, okurky nebo citrusy).

11karel11 ( 10. srpna 2019 18:59 )

Ta EU nic dobrého lidem nepřinesla, jen rakovinu ze žrádla.

Hade ( 10. srpna 2019 13:45 )

Nejlepsi nejis­t,ne­pit,ne­dychat🤣

strejda777 ( 10. srpna 2019 12:52 )

Vždycky mně takové "varování expertů" pobaví! Možná by nám mohli ti experi prozradit, co baští oni?

doktormediciny ( 10. srpna 2019 12:48 )

Je ro tak den dva rikali v vtelevizui, ze zrovna banany jsou nejskodlivejsi. Uplne sem tzo nepochopil, ale mozna na tom neco je

doktormediciny ( 10. srpna 2019 11:42 )

Jen pro Vasi informaci.Jiz pres 30 let je znamo, ze zemedelske plodiny hnojene selskou mrvou maji mnohem vic dusicnanu nez ty, co jsou hnojene umele.Dzusicnany jsou povazovany za karcinogen..

Zobrazit celou diskusi