Nejen zamořené ovoce. Jedovatý pesticid najdeme i v zelí nebo paprice, varují experti
Paniku vyvolala zpráva neziskové organizace Pesticide Action Network (PAN), že ovoce, které v Evropské unii jíme, je plné nebezpečného pesticidu chlorpyrifosu. Obsahovaly ho především citrusy a jablka. Mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Radoslav Pospíchal říká, že problém je mnohem rozšířenější. Kontroly ho v Česku pravidelně objevují i v zelenině, například čínském zelí nebo v paprice. Látka poškozuje nervový a hormonální systém.
Inspekce sleduje zbytky pesticidů (tzv. rezidua) v potravinách od roku 1992. Od té doby zkontrolovala přes 2,5 tisíce šarží potravin. Nadlimitní hodnoty zjistila u více než 80 šarží. Ovoce a zelenina na tom měly velký podíl. „Potravinářská inspekce provádí monitoring těchto komodit průběžně během roku. Inspekce také podniká cílené, tematicky zaměřené kontroly ovoce a zeleniny,“ vysvětluje Pospíchal.
Na chlorpyrifos v jablkách podle něj SPZI narazila například u čtyř loňských dodávek z Polska. To se shoduje se zjištěním skupiny PAN, která uvedla, že nejzamořenější byla právě jablka od našich severních sousedů. A že nejčastěji končila v Česku.
Inspekce však pesticid objevila i v jiných potravinách včetně zeleniny. „Tento typ pesticidu, ale i přítomnost jiných dalších inspekce zjišťuje také například v kapustě nebo čínském zelí. V posledních letech odhalily kontroly nadlimitní obsahy reziduí chlorpyrifosu i u papriky, květáku, fazolových lusků, špenátu nebo mrkve,“ prozradil mluvčí.
Podle něj tento pesticid není jediný, který se kontroluje. Existuje jich celá řada, jen na ovoci a zelenině jich může být několik. Třeba čaje dováženě z Číny jich často obsahují celý koktejl. Jinak bývají zamořené dodávky (nepočítaje Polsko) z Itálie, Maďarska nebo Maroka. Problém se ale nevyhýbá ani plodinám z Česka.
Když SZPI na porušení předpisů narazí, následuje předem daný postup. „Pokud inspekce provede laboratorní analýzy, zjistí takový případ a dané ovoce či zelenina jsou stále na trhu, přistoupí k neprodlenému nařízení opatření ke stažení předmětných šarží z trhu, aby byl spotřebitel ochráněn. Protože dochází k porušení potravinářské legislativy, je s prodejcem nebo dovozcem zahájeno správní řízení, vedoucí kupříkladu k ukládání pokut,“ popsal Pospíchal.
Jedovatá látka
Limity pesticidu chlorpyrifosu se hlídají kvůli jeho možné toxicitě. Ačkoli byl dříve přijímán v určitých množstvích jako neškodný, čím dál častěji se mluví o tom, že může u dětí způsobovat degeneraci mozku. Dospělým pak narušuje hormonální rovnováhu a přispívá k Parkinsonově chorobě. Kvůli tomu je již v několika zemích EU, například Německu, zakázán.
Celounijní zákaz zatím neexistuje, přistoupí se k němu pravděpodobně v lednu příštího roku. Tehdy bude Evropské komise jednat o analýze Evropské agentury pro bezpečnosti potravin (EFSA), zda v užívání pesticidu pokračovat, nebo ne. Úřad se již nechal slyšet, že „neexistuje žádné bezpečné minimální množství pro děti“ a doporučení nevydá.
Pomůže ocet
Netýká se to nicméně jedné konkrétní látky, pesticidy jiného druhu se nejspíš na potravinách budou vyskytovat i nadále. Proto je dobré se naučit ovoce a zeleninu nebezpečných látek zbavovat. Pomůže omytí pod tekoucí ledovou nebo horkou vodou po dobu alespoň 15 – 30 sekund.
To ale mnohdy nemusí stačit, takže se dokonce doporučuje namočit ovoce či zeleninu na 15 minut do vody přídavkem octa v poměru 9:1 a poté opláchnout. Také je vhodná voda smíchaná se solí nebo jedlou sodou. V některých případech je nejlepší oloupat slupku (například brambory, okurky nebo citrusy).
Ta EU nic dobrého lidem nepřinesla, jen rakovinu ze žrádla.