Čisté Václavské náměstí plné nových vychytávek, které lidem zpříjemní pobyt v této jinak vysoce exponované lokalitě plné davů turistů? Právě takový nemalý cíl si klade Sdružení Nového Města pražského. Během léta se tato spolupráce realizuje na zkoušku společně s radnicí Prahy 1, za kterou má celou věc na starosti radní Petr Kučera (SZ).

Popisovaný projekt se nesoustředí striktně na prostor Václavského náměstí, ale „vybočuje“ i do přilehlých ulic ve spodní části, kterými jsou Na Příkopě a 28. října. Tvoří tak pomyslný trojúhelník, který vymezuje dané pole působnosti.

Mezi konkrétní proměny, které se už během léta podařilo realizovat, sdružení uvádí výměnu laviček za nové, natření těch stávajících či parní čištění rabátek a dalších nečistot prostřednictvím spolupráce s Technickou správou komunikací (TSK), respektive Pražskými službami. Nezapomíná se ani na odpadkově koše s větším objemem a parní čištění dlažby chodníků. To se v pilotním režimu realizuje každé úterý ráno a trvá zhruba 90 minut. Do budoucna se počítá i s parním odstraňováním samolepek ze sloupů a ve spolupráci s dopravním podnikem se bude opečovávat vestibul metra.

Čištění rabátek probíhá ve spolupráci s Pražskými službami.
Autor: Daniel Vitouš

„Na hodnocení je zatím brzy, postupujeme intenzivně v čištění chodníků a povrchů směrem od domů k silnici. Myslím, že subjektivně lidé budou celé místo vnímat jako čistější, otázkou je, jak dlouho to vydrží. Rád bych ve spolupráci s hlavním městem posílil kapacity, aby se stihl uklidit celý prostor, nyní to jde pomalu,“ řekl Blesku k aktuálnímu stavu věci radní městské části Petr Kučera.

Myšlenkou celého projektu podle vedení radnice je skutečnost, že do celé údržby veřejného prostoru vstupují subjekty, které samy mají zájem na tom, aby jejich okolí vypadalo reprezentativně. „Novinkou je tedy jakýsi koordinátor, který má na Václavském náměstí svůj osobní zájem a dokáže říct, co je potřeba,“ dodal Petr Kučera.

Má to smysl?

Sdružení Nového Města pražského je uskupením více než padesátky členů či společností, které dohromady znamenají téměř čtyři tisíce aktivních osob. Pořádá desítky akcí a zasazuje se o zkvalitňování veřejného prostoru v centru metropole. Jestli má popisovaný pilotní projekt dlouhodobou budoucnost, by mělo být jasné 11. září, kdy se uskuteční třetí ročník konference Přátelské město v hotelu Jalta a na kterém radní Prahy 1 Petr Kučera celou akci vyhodnotí.

Fotogalerie
15 fotografií