Nehoda, při které Aleš za volantem Fordu Tranzit loni přejel do protisměru a smetl motorku, změnila navždy život třem lidem. Miloš nepřežil, jeho partnerka Alena (33) se stále léčí ze zranění  a Aleš bude muset po verdiktu soudu zcela změnit svůj životní rytmus.

„Nyní podnikám, což je finančně nejisté. Vzhledem k uloženým finančním závazkům si chci najít stálou práci. S domácím vězením ale bude tato možnost omezená,“ vysvětloval obžalovaný odvolacímu soudu, proč by raději přivítal podmínku a dohled. Odvolací senát ale jeho návrh smetl ze stolu.

„Trest lze nazvat mírným, nižší instance mohla za usmrcení a těžké ublížení na zdraví z nedbalosti uložit i nepodmíněný trest. Pan obžalovaný se s tím bude muset smířit a uzpůsobit tomu svůj budoucí život,“ prohlásila soudkyně Hana Kleinová. 

Ženě hrozí trvalé následky

Soud odmítl i Alešovy výhrady k výši odškodnění pozůstalým a zraněné Aleně. Celkem má zaplatit téměř 4,3 milionu. „Nároky jsou přiměřené. Poškozená uvedla, že žádné peníze ji nevrátí do doby před nehodou. Je nadále v pracovní neschopnosti, nelze vyloučit trvalé následky,“ řekla soudkyně.

Viník, který odešel ze soudní síně se svěšenou hlavou, se odmítl k čemukoliv vyjádřit. Čekají ho dva roky života s elektronickým náramkem a dohledem probační a mediační služby.  

Co se stalo?

Tragická událost se stala loni 15. července na silnici mezi Rešicemi a Rouchovany na Znojemsku. Profesionální řidič Aleš Prudek se s Fordem Tranzit vracel z chalupy. V pravotočivé zatáčce přejel do protisměru, kde srazil dvojici na motorce značky KTM. Miloš K. (†41) za řídítky nehodu nepřežil, jeho partnerka Alena M. (33) utrpěla těžká zranění.

Soud využil alternativu

Domácí vězení je alternativním trestem zavedeným od ledna 2010. Podmínkou jeho uložení je písemný slib pachatele, že se ve stanovené době bude zdržovat v bytě či domě na určené adrese a při kontrole výkonu trestu poskytne veškerou součinnost. Kontrolu provádí probační úředník formou namátkových kontrol. Soud může uložit trest domácího vězení v maximální výměře až na dvě léta, v extrémních případech přeměny některého z jiných trestů až na pět let.

VIDEO: Jako v americkém filmu: Domácí vězení pro trestance.

Video
Video se připravuje ...

Jako v americkém filmu: Domácí vězení pro trestance tv JOJ