Když ještě loni na podzim lemovaly české dálnice a silnice stovky nelegálních reklamních poutačů, vadilo to alespoň podle řečí nejvíce Michálkovi. „Je to vizitka firem, které porušují zákon, ale i ministerstva dopravy,“ řekl. To se bránilo tím, že odstranění brzdí obstrukce majitelů.

Nyní je pod palbou kritiků pražská koalice, zejména Piráti a Praha sobě. „Zatímco kraje podél dálnic a silnic prvních tříd billboardy sundávají, v Praze stojí bez povšimnutí více než 180 poutačů. Je to výsměch!“ reagoval pro Blesk opoziční zastupitel Lubomír Brož (53, ANO).

„Piráti tady měli možnost ukázat, jak je budou odstraňovat, po tři čtvrtě roce ale nezmizel jediný. A tak je to se vším! Piráti v opozici o všem jen mluví, ale když mají něco udělat, neděje se nic,“ dodal Brož. Podle něj je situace o to zarážející, že řada poutačů stojí na městských pozemcích, demontáži tak nic nebrání.

Už v pátek Blesk poslal dotazy k billboardům magistrátnímu radnímu pro správu majetku Janovi Chabrovi (31, Spojené síly), primátorovi Zdeňkovi Hřibovi, Jakubovi Michálkovi a poslanci Lukášovi Černohorskému (34, Piráti), který ho zastupuje v jeho nepřítomnosti. Do uzávěrky tohoto článku redakce neobdržela ani od jednoho z nich odpověď.

Zakazuje je zákon

Odstranění billboardů z ochranného pásma dálnic a silnic první třídy vyžaduje novela zákona o pozemních komunikacích platná od září 2017, kdy jich silničáři napočítali zhruba tři tisíce. Majitelům ploch nařizuje jejich odstranění, jsou-li blíže než 250 metrů od dálnic a 50 metrů od silnic první třídy. Legální zůstávají reklamy například uvnitř obcí, v tzv. souvisle zastavěném území, a také pokud byly povoleny podle stavebního zákona.

Odstranění stojí miliony

Letos Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) vypsalo tendr na odstranění dalších téměř dvou set nelegálních billboardů z okolí dálnic D1, D3, D5, D8 a D11. „Jedná se o první tak velký tendr. Měl by řešit až 191 kusů reklamních zařízení,“ uvedl mluvčí ŘSD Jan Studecký pro Českou televizi. Cena zakázky by neměla překročit 76,3 milionu korun.

Fotogalerie
5 fotografií