Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vrazi snové krásky Sharon Tateové (†26) za sebou zanechali krvavou spoušť: Nezachránilo ji ani pokročilé těhotenství

Autor: ČTK - 
5. srpna 2019
18:13

Americká herečka Sharon Tateová byla svého času obdivovanou ženou, která měla nakročeno ke slibné kariéře. Manželce francouzsko-polského režiséra Romana Polanského bylo 26 let, měla za sebou několik filmů a očekávala první dítě. Její život však skončil tragédií, když se před 50 lety, 9. srpna 1969, stala obětí brutální vraždy, kterou zosnovala skupina kolem Charlese Mansona. Nepochopitelný čin šokoval veřejnost. 

Někdejší „nejkrásnější žena Hollywoodu“ se s Polanským seznámila při castingu na film Ples upírů (1967). Režisérovi se podle jeho slov nezkušená herečka zpočátku příliš nelíbila, roli v hororové komedii ale nakonec Tateová dostala. Z milostného románku s Polanským se brzy zrodil vážný vztah. Herečka zrušila své dosavadní zasnoubení a za Polanského se v lednu 1968 v Londýně provdala.

Budoucí nechvalně proslulý vrah Charles Manson toužil stát se hudebníkem, ale v roce 1967 na sklonku éry hippies založil komunitu, která se do historie zapsala jako Mansonova „rodina“. Se svými obdivovateli se věnoval nevázanému sexu a drogovým orgiím. V srpnu 1969 nařídil svým stoupencům, aby náhodně zabíjeli obyvatele bělošské luxusní čtvrti v Los Angeles v naději, že rozpoutá rasistickou válku proti „bílým bohatým vepřům“ zejména z oblasti showbyznysu, jak později Manson vypovídal.

V téže době žila Tateová spolu s Polanským v pronajatém domě v prestižní čtvrti s výhledem na Los Angeles. Režisér, který měl tehdy za sebou slavný horor Rosemary má děťátko, v osudný večer nebyl přítomen. Natáčel v Londýně. Tateové dělali společnost tři jejich přátelé – kadeřník celebrit Jay Sebring, bývalý snoubenec herečky, Abigail Folgerová, dědička kávového řetězce Folger’s Coffee, a Wojciech Frykowski, spisovatel a dlouholetý přítel Polanského.

Po půlnoci na 9. srpna 1969 vnikli na pozemek domu čtyři Mansonovi nohsledi – Susan Atkinsová, Charles „Tex“ Watson, Patricie Krenwinkelová a Linda Kasabianová. Nejdříve zabili studenta Stevena Parenta, který byl na návštěvě u správce nemovitosti. Poté se dostali do domu a s nikým neměli žádné slitování. Tateová marně prosila alespoň o život nenarozeného dítěte, ale byla ubodána. Atkinsová při odchodu z domu napsala na dveře její krví nápis Pig (Prase).

Následující den členové Mansonovy skupiny posíleni ještě o Leslie Van Houtenovou a Steva Grogana pronikli do domu podnikatele Lena LaBianky, kterého spolu s manželkou také zavraždili. Útočníci byli posléze dopadeni a odsouzeni k trestu smrti (zproštěna viny byla pouze Kasabianová). Jelikož ale hrdelní trest byl v Kalifornii v roce 1972 zrušen, byl verdikt změněn na doživotí. Atkinsová zemřela ve vězení v roce 2009, Manson v roce 2017, kdy mu bylo 83 let. Další odsouzení se opakovaně snaží o podmínečné propuštění.

Polanski se před čtyřmi desítkami let stal v USA aktérem kauzy kvůli sexu s nezletilou. S prokuraturou tehdy uzavřel dohodu, na jejímž základě si měl odsedět 90 dní. Po 42 dnech však utekl do Evropy v obavě z přísnějšího verdiktu; na styk s nezletilou totiž kalifornské zákony pohlížejí jako na znásilnění. V USA je Polanski považován za uprchlého, ale jak Švýcarsko, kde byl režisér v roce 2009 zadržen, tak Polsko odmítly nyní pětaosmdesátiletého tvůrce vydat.

Činy Mansonovy skupiny ani po letech neztratily nic ze svého šokujícího charakteru. O událostech z roku 1969 byla napsána řada knih, odrazily se též ve filmech. Zatím naposledy jsou události kolem vraždy Tateové a dalších lidí pozadím příběhu nejnovějšího snímku režiséra Quentina Tarantina s názvem Tenkrát v Hollywoodu.

VAROVÁNÍ: Galerie obsahuje záběry z místa činu, které nejsou vhodné pro slabší povahy!!!

anonym0I ( 5. srpna 2019 18:35 )

Nechápu že tyhle vrahounsky zrůdy nedali na pokusy do chemičky, řezat to za živa tupou pilkou a vařit v oleji! Každého vraha a sadistu!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání