Kempy v okolí Masarykova okruhu praskaly ve švech. Mezi hosty převažovali Slovinci, Němci, Rakušané a Slováci. A samozřejmě nechyběli ani příznivci italské modly s číslem 46 - Valentina Rossiho. „Mám to kousek, těšil jsem se. Pivo, řev motorů a Valentino,“ svěřil se Udo Brams (27) z Rakouska.

Ceny jídla a pití oproti loňsku poskočily o pár korun nahoru. I tak si prodejci mnuli ruce. Pivo a panák kořalky za 80, hamburger a velká klobása s chlebem za 130 až 160 korun. Řada návštěvníků si nicméně přivezla vlastní zásoby a v kempu si mezi tréninky a nedělními závody udělala pořádný mejdan.

„Letos to byla nejdivočejší noc za poslední roky,“ zhodnotil noc ze soboty na neděli plnou řevu túrovaných motorů, dunící tvrdé muziky a vyzpěvování Slovinec Drago Vitajl (23).  

Policie a strážníci v pohotovosti

Kvůli bezpečnosti vyrazilo do ulic Brna také 200 strážníků. V Rooseveltově ulici v noci na neděli zadrželi Ukrajince (23), který povalil skútr a košem zaútočil na čelní sklo zaparkovaného fordu. V Králově Poli zas řádil neznámý fantom, který poničil pětici vozidel.

Republiková policie registrovala během soboty v kempech 10 krádeží. Zmizely peníze, doklady i platební karty. V neděli ráno ohlásil jeden z cizinců, že postrádá svůj motocykl.

Sobota ve znamení deště a pláštěnek

Fanoušci museli v sobotu při kvalifikaci sáhnout po pláštěnkách a deštnících kvůli opakované průtrži mračen. Policie uzavřela hlavní parkoviště u okruhu a „vyhnala“ řidiče přeparkovat v rámci „mokré varianty“ na silnici I/23. Ideální cestu do areálu nabízely autobusy linek X a 400 vozící fanoušky z centra města i z kempů v okolí trati. Cestující ale museli počítat s tlačenicí.

Dýchni si, uvidíš sám

Alkohol patří neodmyslitelně k Velké ceně Brna a fanouškům. Policisté nabízeli v sobotu i v neděli na frekventovaných místech u parkovišť a do kempů zájemcům dechovou zkoušku na alkohol. „Řidiči, kteří si nebudou jisti tím, zda jsou či nejsou pod vlivem alkoholu, tak jednoduše a snadno zjistí, zda mohou bezpečně a bez možného rizika usednout za volant či řídítka,“ vysvětlil policejní mluvčí Pavel Šváb. 

Komplikace kvůli nehodě!

Nedělní podvečerní rozjezd desetitisíců návštěvníků zkomplikovala nehoda na silnici II/602. U exitu 190 dálnice D1 se vytvořila několikakilometrová kolona. 
Z parkovišť u Masarykova okruhu podle policie odjíždí přes 11 tisíc aut, téměř 2600 motocyklů, 47 autobusů a na 250 karavanů.

Nejistá budoucnost

V Brně se Velká cena pojede i příští rok, pořadatelé ale už zahájili vyjednávání s promotérem o nové pětileté smlouvě. Jejich pozice je nejistá kvůli průtahům s úhradou 111 milionů za tzv. zalistovací poplatek promotérské společnosti Dorna. Spolek se totiž několikrát opozdil s platbou s ohledem na neustálá jednání o výši podpory ze strany státu.

Na Velkou cenu Brna si prý brousí zuby hned sedm čekatelů včetně Vietnamu.

Video
Video se připravuje ...

Bujará noc motocyklových fanoušků v kempu u Ostrovačic Zdeněk Matyáš

 

Fotogalerie
16 fotografií