Na konkrétní případ takzvaného skimmingu bankomatu v centru Prahy policii upozornila přímo banka. Kriminalisté na základě toho několik dnů pozorovali podezřelé muže, kteří s bankomaty manipulovali.

„Při této práci, kterou ztěžoval fakt, že skupina pachatelů působila velmi profesionálně s konkrétní dělbou úkolů a činností, se kriminalistům povedlo podezřelé odhalit přímo při instalaci zařízení na bankomat a následné demontáži,“ uvedl k případu policejní mluvčí Jan Daněk. Napadený bankomat, který nahlásila finanční instituce, se nachází v Rytířské ulici mezi Václavským a Staroměstským náměstím.

Zázemí plné „udělátek“

„Při domovních prohlídkách kriminalisté našli nejen další skimmovací technologie, ale také polotovary „skimmovátek“, které si pachatelé upravovali dle potřeby. Rovněž se podařilo zajistit větší množství padělaných zahraničních platebních karet z USA, Mexika, Nového Zélandu a další prostředky pro páchání této trestné činnosti,“ popsal dále Daněk.

Díky včasnému zadržení čtyř cizinců se nepodařilo platební údaje uživatelů bankomatu zneužít. Zloději v současnosti s policií nespolupracují a ke svým činům se nepřiznali.

Policie připomíná, že existují pouze dvě ochrany před popsaným napadením bankomatů. Prvním z nich je zakrytí prstů, kterými lidé vyťukávají PIN. Nainstalovaná kamera tak nedokáže kód k platební kartě rozeznat. Druhým způsobem je používání bankomatů bezkontaktně.

Fotogalerie
6 fotografií