Dlouho očekává revitalizace a kultivace pražských náplavek vstupuje do poslední fáze. Do konce srpna by měly být všechny kobky na Rašínově, respektive protějším Hořejším nábřeží osazené speciálními skleněnými elipsovitými okny, které jsou v mnoha ohledech unikátní. Už jen z toho důvodu, že jde o největší „okna“ svého druhu.

Elipsovitý skvost

„Co víme, tak jsou asi největší na světě, protože kruhová okna tohoto typu nejsou úplně běžná,“ sdělil novinářům architekt Petr Janda, který má rekonstrukci kobek na starosti. Sklo samotné má rozměry 5,10 metrů na šířku, na výšku o něco málo méně. Nejedná se totiž o kruh ale o elipsovitý tvar. Tloušťka je 7 cm, váha přibližně 1 600 kg.“

Pro Prahu je vyrobila americká společnost Reynolds ve své thajské pobočce, odkud se prostřednictvím námořní dopravy vydala do Hamburku, dále lodní dopravou po Labi a Vltavě do Prahy. „Z hlediska námořní přepravy to bylo vhodnější, než nechat okna vyhotovit v Americe,“ uvedl Janda.

Video
Video se připravuje ...

Takto na Rašínově nábřeží probíhalo osazení kruhovitým oknem jedné z kobek. David Zima

Cena jednoho z nich se pohybuje okolo 700 tisíc korun, přičemž rekultivace kobek vyšla hlavní město na částku 173 milionů korun. „V ní jsou zahrnuté ale také technické aspekty infrastruktury, celková revitalizace náplavek i základní vybavenost kobek,“ sdělil radní pro oblast majetku Jan Chabr (TOP 09).

Na náplavky se vrátí život

Ten se již před týdnem nechal slyšet, že by náplavky měly fungovat už v průběhu září. Zprovozněno má být 20 kobek po obou březích Vltavy pro různé gastronomické i kulturní účely. „Nábřeží touto kultivací veřejného prostoru dostane nový rozměr. Pražské náplavky jsou brány jako vůbec jedny z nejhezčích podobných míst v Evropě, a já věřím, že díky těmto oknům vzniká architektonický prvek, který budou vyhledávat turisté z Čech i Evropy,“ sdělil radní.

Osvětlí nábřeží

Odolají nová okna kobek povodním? „Teoreticky,“ zamyslel se Janda. „Jedná se totiž o sklo, které se používá na mořská akvária. Nicméně protipovodňové zábrany budou umístěné před čočkou. Při povodni by mohlo dojít k poškození skla.“

Velkou výhodou oken pak podle Jandy je jejich téměř 100% čirost. Dojde tak k veskrze kultivovanému osvětlení náplavek po večerech a nocích. „Náplavka nebude mít nábřežní promenádové osvětlení, takže kobky budou vesměs to, co nábřeží bude osvětlovat. Bude to nicméně výrazně kultivovanější osvětlení, než by se jednalo o pouliční lampy,“ sdělil.

Rekonstrukce náplavek v Praze je v plném proudu.
Autor: Martin Přibyl

Jelikož okna budou sloužit i pro vstup do kobek, je na místě otázka, jak vlastně budou fungovat. „Na otevírání bude zapotřebí motoru,“ odpověděl architekt na dotaz Blesk.cz. „Metody otevírání jsou tři. Buď okna zůstanou pootevřena do tří čtvrtin točení pozice, díky čemuž zůstane neustále přístupný interiér. Druhou možností je automatické otevírání na čidla a třetí je možnost ovládání obsluhou v případě příchodu některého z návštěvníků.”

Fotogalerie
31 fotografií