Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Lži a hanebnost.“ Advokáty naštvala policejní zpráva o spojení s podsvětím

Autor: ČTK, tva - 
1. srpna 2019
15:50

Předseda České advokátní komory (ČAK) Vladimír Jirousek se ohradil proti tomu, že policejní Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) ve své výroční zprávě spojila advokáty s organizovanou daňovou trestnou činností. Konstatování je podle něj paušalizující, lživé a hrubě dehonestující, zmiňuje i hanebnost. Jirousek to uvedl v otevřeném dopise policejnímu prezidentovi, na který ve čtvrtek ČAK upozornila na svém twitterovém účtu.

NCOZ zveřejnila výroční zprávu za rok 2018 minulý týden. V části, která informuje o loňských trendech v daňové trestné činnosti, uvedla bez dalších podrobností i to, že „je patrné časté zapojení advokátů a daňových poradců jako řídících článků organizovaných skupin“.

„Paušální dehonestace, jíž se nám dostalo jednou obecnou větou zařazenou do veřejné Zprávy 2018, je vůči našemu stavu jednoduše hanebná, navíc, což je snad ještě důležitější, podrývá kredit advokátů u občanů a ve společnosti vůbec, v souhrnu pak podrývá důvěru v právní charakter státu,“ reagoval Jirousek.

„Časté zapojení advokátů“ reálně činí 0,03 procenta

„Takto pojatou veřejnou ‚informaci‘ nelze označit jinak než jako lživou a vůči drtivé většině advokátního stavu, který svou činnost vykonává v souladu s etickým kodexem, za urážlivou,“ pokračoval. U policejního prezidenta Jana Švejdara se domáhá toho, aby NCOZ zmíněnou pasáž ze zprávy vyňala. Vyzval ho ke schůzce s tím, že jeho odpověď s návrhem termínu setkání očekává v září.

„V roce 2018 bylo ohledně daňové trestné činnosti zahájeno stíhání tří advokátů a jednoho koncipienta a pouze v jedné věci (sic!) byla součástí kvalifikace uvedena účast na organizované zločinecké skupině!“ zdůraznil předseda komory. Doplnil, že představenstvo ČAK rozhodovalo o pozastavení činnosti advokátů ještě ve třech dalších obdobných případech, které se však týkaly stíhání zahájených v roce 2015. O vyškrtnutí ze seznamu advokátů podle něj ČAK loni rozhodla v jediném případu daňové činnosti.

Jirousek poukázal na to, že advokátů je 13 501 a koncipientů 2905 – a že tvrzené „časté zapojení advokátů“ tedy loni reálně zahrnovalo 0,03 procenta advokátního stavu.

Podotkl také, že členové policejního sboru jsou častými klienty advokátů, ať už při rozvodech, majetkových sporech, u převodů nemovitostí nebo i v trestních procesech. „Ale nikdy bych si nedovolil z pozice své funkce oznámit veřejnosti, že ‚u trestné činnosti, kterou se v rámci obhajob zabývají advokáti, je patrné časté zapojení členů Policie ČR‘,“ poznamenal.

Jirousek dopis odeslal jak Švejdarovi, tak i ministrovi vnitra Janu Hamáčkovi (ČSSD) a šéfovi NCOZ Jiřímu Mazánkovi.

franz ( 1. srpna 2019 16:32 )

Jednoduše řečeno. Bezpáteřní pakáž. Za prachy jsou schopni ůplně všeho. Hnus. Lidský odpad.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa