Podle zjištění restaurátora, který Karlův most po odstranění graffiti prozkoumal, nápis nebyl vyčištěn dokonale a na kamenech zůstaly zbytky barvy. Tisková mluvčí TSK Barbora Lišková proto už v pondělí uvedla, že se pilíř bude muset dočistit.

„Vzhledem k tomu, že je Karlův most národní kulturní památkou, budeme se dále držet zákonného postupu. Na čištění se tudíž musí podílet odborný restaurátor schválený památkáři z pražského magistrátu i generálního ředitelství Národního památkového ústavu. Na odstranění nápisu máme uzavřenu smlouvu s panem Janem Mjartanem,“ uvedla Lišková.

Miloslav Černý, který se k očištění mostu přihlásil, tvrdí, že se odstraňováním graffiti živí a použil šetrnou metodu. Nápis odstranil vysokotlakým proudem páry. Odmítl podezření, že chtěl znehodnotit práci restaurátorů nebo odstranění nápisu využít k propagaci.

Ne vždy to dopadá dobře

Podle aktuálních informací se zdá, že Miloslav Černý skutečně Karlův most nepoškodil. Ne pokaždé však tyto „partyzánské“ aktivity mívají šťastný konec. V minulosti se takovým způsobem například nechvalně proslavila španělská babička Cecilia García, která se stala samozvanou restaurátorkou fresky Ježíše v kostele na území městečka Borja.

2657021:full:true:true

Žena před sedmi lety namísto odborné opravy umělecké dílo přetvořila do jakési komické karikatury, jejíž fotografie následně obletěly svět. Paradoxně však po této nešťastné události začalo pětitisícové město turisticky ožívat.

Fotogalerie
18 fotografií