Označit nablýskaná auta stojící před Staroměstskou radnicí v srdci Prahy za historické, je poněkud složitější. Mnohé automobily jako Alfa Romeo Spider toho totiž mají s Prahou pramálo společného, kdy zde historicky nikdy nejezdily, a jsou na nich různé moderní prvky, včetně upravených motorů.

V případě, že se skupina turistů rozhodne povozit, musí si sáhnout hluboko do peněženky. Z vybraných tří společností totiž zaplatí za hodinu jízdy v autě s pěti, či šesti sedadly nejméně 2400 korun a nejvíce 3000 korun. Řidič je pak proveze centrem města a mnohdy jim dá také výklad, který však nemusí být správný. To je ale ten nejmenší problém. Mnohé z luxusních automobilů by totiž neměli vůbec vyjíždět do provozu.

Motorka a autobus

Podle náměstka pro dopravu Adama Scheinherra (Praha Sobě) probíhají od začátku července kontroly těchto vozů: „Kontroly ukázaly, že téměř všechny kontrolované falešné veteránské vozy porušovaly podmínky pro provoz a měly řadu bezpečnostních nedostatků,“ prozrazuje k prozatímnímu průběhu náměstek a doplňuje: „Několik pseudohistorických vozidel se zásadními bezpečnostními nedostatky jsme po kontrole odtáhli. Za mě jde o lacinou zábavu, která zbytečně zamořuje centrum, a pokud kontroly ukážou, že jsou falešné veterány navíc nebezpečné, pak je rozhodně budeme chtít ve městě omezit,“ řekl Scheinherr.

Některé z vozů jsou pak bizarně označené jako zvláštní linková doprava, jiné za taxislužbu, další úplně absurdně za motocykly. Kontrola dlouho přehlížených dopravních strojů přinesla nečekané výsledky a bližší podrobnosti budou určitě šokující. Podle náměstka pro dopravu budou přesné výsledky oznámené během srpna a veřejnost se zároveň dozví, jak bude s „pseudohistorickými“ automobily nadále naloženo. 

Byli na ráně

Podle starosty Prahy 1 Pavla Čičinského (Praha 1 Sobě) nemá městská část o vozy v centru své městské části zájem: „Pokud jde o postoj nás jako samosprávy, tak my tyto auta vnímáme negativně. Po stránce dopravní je to další zatížení centra,“ prozradil starosta s tím, že takové průběžné údaje z kontrol nečekal: „Výsledky mě překvapily. Myslel jsem, že to budou mít víc v pořádku, když jsou takhle na ráně,“ řekl pro Blesk.cz. Do budoucna by chtěla městská část výskyt těchto vozů omezovat, pokud k tomu budou mít příležitost.

Fotogalerie
12 fotografií