Proč vzala neznámá osoba věc do svých rukou, je nyní pro radnici Zličína záhada. Na podzim 2018 soukromá zahradní společnost na základě smlouvy s městskou částí zahájila revitalizaci Sadu Třešňovka mezi ulicemi Milotická a K Třešňovce. Měl tu vyrůst luční trávník, který je obzvlášť v suchých letech výhodný, protože drží vlhkost a nepotřebuje přílišnou péči.

Neodborný zásah

Podle tajemnice Úřadu městské části Praha-Zličín, Jarmily Hindové, by 40 vysazených lučních rostlin bylo možné rozpoznat až za dva tři roky. Nyní je viditelný zejména plevel, který však i s kvítím neznámý člověk posekal: „Chtěli jsme říct občanům, že je to louka, která má speciální přístup k údržbě, ale někdo byl rychlejší než my. Podle mě není normální, aby někdo zasahoval do soukromého majetku. Nepředpokládali jsme, že to někdo udělá,“ vrací se k červnovému incidentu tajemnice. Podle ní stačilo, aby někdo na úřad napsal a citlivé sečení by úřad zajistil sám.

Škody po neodborném zásahu jsou obrovské: „Tento zásah významně ovlivnil další vývoj lučního porostu a zcela nevratně poškodil letničkové výsevy, a realizované dílo tedy bylo částečně znehodnoceno,“ vysvětluje tajemnice. Podobného názoru je také oslovená zahradní architektka Ing. Kateřina Jonášová, která si všímá narůstajícího trendu využívání květnatých luk, ale připomíná, že je potřeba odborné péče.

Policie pátrá

„Neodborný zásah a posečení porostu v nevhodnou dobu, zejména první rok po založení, totiž může mít pro květnatou louku až fatální následky, protože byliny, které tvoří okrasnou kvetoucí složku celé směsi, tím pádem nemusí dostat šanci se vůbec vyvinout či vysemenit, a ze směsi tak mohou i zcela vymizet,“ prozradila sympatická zahradní architektka.

Podle mluvčího pražského policie, Jana Daňka, je odhad způsobené škody 30 tisíc korun a pachatel doposud nebyl dopadený. K nelegální seči došlo mezi 10. červnem a 2. červencem: „Zahájili jsme úkon trestního řízení pro podezření ze spáchání trestního činu poškození cizí věci,“ řekl mluvčí s tím, že pátrání dál pokračuje. 

Fotogalerie
17 fotografií