Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Princezna Hajá se přestala skrývat. „Rozvod století“ s dubajským vládcem začal

Aktualizováno -
30. července 2019
20:45
Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
30. července 2019
08:10

Princezna Hajá (45) se v úterý poprvé od svého útěka od manžela, korunního prince a premiéra Spojených arabských emirátů (SAE) šejcha Muhammada bin Rašída Al Maktúma (70), objevila na veřejnosti. Ve Velké Británii totiž začal ostře sledovaný proces mezi Hajou a šejchem. Manželka šejchovi utekla z Dubaje přes Německo do Londýna, když se dozvěděla, jak krutě její manžel zachází se svými dcerami, princeznami Latifou a Šamzou. Obě dívky se otci pokusily utéct, skončily ale v domácím vězení, kde je drží pod vlivem drog. Zprávu přinesl deník Financial Times.

K soudu princezna Hajá vyrazila v bílých šatech a za doprovodu týmu svých právníků. Perfektně sladěná šlechtična se ale tvářila zachmuřile.

Princezna Hajá na cestě k soudu, (30.07.2019). Princezna Hajá na cestě k soudu, (30.07.2019). | Profimedia.cz

Miliardářský dubajský šejch se se svou ženou soudí hlavně o to, kdo z nich dostane do péče jejich dvě děti. Princezna Hajá, která je známou sportovkyní i nevlastní sestrou jordánského krále Abdulláha, oba potomky odvezla s sebou do Británie, případu je v obou zemích věnována obrovská pozornost.

Kauzy se ujal Nejvyšší soud v Londýně a první uzavřené slyšení proběhne v úterý 30. července. Zatím se nebude jednat ani o rozvodu, ani o finančním vyrovnání mezi manžely.

Šejch manželku viní z nevěry

Dubajský královský palác se k celé záležitosti oficiálně nevyjádřil, věc považuje za soukromou záležitost šejcha Muhammada. Sám korunní princ se manželčina odchodu dotknul na svém instagramu, kde sdílel výňatek z básně, ve kterém se mluví o ženě-něvěrnici a zrádkyni.

O princezně Haje se totiž množí spekulace, že měla „velmi důvěrný vztah“ se svým britským bodyguardem Russelem Flowersem. Podle médií má dokonce milenců víc.

Přátelé princezny Haji sdělili tisku, že od manžela utekla poté, co se dozvěděla pravdu o svých nevlastních dcerách, které její manžel nechal uvěznit a podle svědectví princezny Latify také mučit. Jako nejmladší ze šesti šejchových manželek se Hajá se svými nevlastními dětmi setkává jen zřídka. Jejich příběh neznala a věřila tomu, co jí o nich vyprávěl manžel.

Útěk dcery šejcha: Mučili jí?

Právě případ princezny Latify (33) upoutal pozornost Západu, loni na jaře se Latifa s pomocí svých přátel pokusila již o druhý útěk z Dubaje. Při této příležitosti připravila video, ve kterém promluvila o otcově krutosti. Popsala, jak ji nechal na tři roky uvěznit a mučit, když se jako teenager pokusila utéct poprvé.

Princezna Latifa s irskou exprezidentkou Mary Robinsonovou, snímek pochází z 15. prosince 2018. Princezna Latifa s irskou exprezidentkou Mary Robinsonovou, snímek pochází z 15. prosince 2018. | Profimedia.cz

Pravdu o Latifě se Hajá dozvěděla letos v lednu, krátce poté, co Dubaj navštívila její dobrá přítelkyně, irská exprezidentka a bývalá velvyslankyně OSN pro lidská práva Mary Robinsonová. Ta Latifu označila za „problémovou“, za což však sklidila mezinárodní kritiku. Právě tato reakce donutila princeznu Haju, aby začala pátrat po pravdě. To, co zjistila, ji šokovalo, a začala plánovat svůj útěk, který uskutečnila na konci května. Od té doby se skrývá v Londýně.

Souboj právniček

„Rozvod století“, jak kauzu označuje britský tisk, bude také soubojem prominentních právniček. Princeznu Haju reprezentuje Fiona Shackletonová, které se přezdívá „ocelová magnolie“ a která zastupovala britského prince Adrewa během jeho rozvodu se Sarah Fergusonovou v roce 1992 a i prince Charlese během rozvodu s princeznou Dianou v roce 1996.

Také šejch Muhammad si najal známou advokátku Helen Wardovou, která reprezentovala britského režiséra Guye Ritchieho během jeho rozvodu se zpěvačkou Madonnou.

Jde prý o blaho dětí

Dnešním předběžným stáním řízení týkající se jejích dětí začalo, pokračovat by mělo ve středu. „Toto řízení se týká blaha dvou dětí vzešlých z jejich manželství a nesouvisí s rozvodem či penězi,“ uvedli zástupci obou stran ve společném prohlášení.

Jordánská princezna požádala soud o „příkaz na ochranu před nuceným sňatkem“ a také o příkaz vydávaný na ochranu před násilím či vyhrožováním. Podrobnosti ohledně požadovaných opatření ale nebyly zveřejněny, podle agentury AP by se nicméně příkaz pro případ nuceného sňatku vztahoval na dceru a syna princezny.

Maktúmovi zástupci usilují o urychlené navrácení dětí do Dubaje a také o omezení možností novinářů, kteří o řízení informují. Soudce Andrew McFarlane druhý bod zamítl s tím, že existuje zájem na tom, aby veřejnost měla o událostech rámcovou představu. Aktuální soudní spor není první známkou problémů v rodině emíra Maktúma, který podle informací médií se šesti ženami zplodil více než 20 dětí.

Monikay ( 31. července 2019 11:57 )

Hajá má dobrý jméno, něco jako z filmu Lotrando a Zubejda

illyria ( 31. července 2019 09:57 )

Ono se řekne - mít 6 manželek... Ale vemte si tu tragédii, když je nejmladší 45 let.D To musí být pošušňáníčko mít doma 6 hasteřivejch bab .D

Pohybovenadany ( 31. července 2019 01:57 )

Otto...rozvod století je Plekanec-Vondračková, jestli o tom nevíš . Jo a Tereza co je v Pákistánu , tak pro ni poletí Jagr se Zemanem .

vemenozmojistary ( 31. července 2019 00:03 )

Debile, řekni někomu, ať to ti přečte, když to neumíš sám!

Keramika ( 30. července 2019 19:26 )

Odpad

Zobrazit celou diskusi