Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Putin se potopil v miniponorce. A násilnosti v Moskvě přečkal na vojenské přehlídce

Autor: ČTK - 
28. července 2019
17:30

Ruský prezident Vladimir Putin se dnes v Petrohradu na palubě jedné z lodí zúčastnil vojenské přehlídky ruského námořnictva, jedné z největších za poslední léta, uvedla agentura AP. Putin strávil víkend mimo Moskvu, kde policie v sobotu násilně zasáhla proti účastníkům nepovoleného protestu a téměř 1400 jich zatkla.

Přehlídky, jež se konala ke dni ruského námořnictva, se zúčastnilo 43 lodí a ponorek, 4000 vojáků a 41 letadel. Ruský prezident Vladimir Putin v projevu na přehlídce podle agentury TASS vyzdvihl hrdinství ruských námořníků, včetně těch, kteří zemřeli na začátku července při požáru na palubě ruské ponorky.

Prohlásil také, že vybavení námořních vzdušných sil a pobřežní stráže prochází modernizací, stejně jako infrastruktura námořních základen. Jen tento rok má podle něj námořnictvo obdržet 15 nových válečných lodí a dalších plavidel.

Menší námořní přehlídky pořádala ruská armáda také v Baltijsku v Kaliningradské oblasti, v Sevastopolu na Krymu, v Severomorsku v Murmanské oblasti na severozápadě Ruska, v Astrachani u Kaspického moře a také v syrském přístavu Tartus.

V Moskvě však došlo na demonstraci, při které bylo údajně zatčeno na 1400 lidí. Odsouzení již přišlo z EU, ale také z českého ministerstva zahraničí. „V reakci na zadržení stovek lidí pokojně protestujících v Moskvě proti manipulaci komunálních voleb Ministerstvo zahraničních věcí upozorňuje, že svoboda shromažďování je garantována mezinárodněprávními závazky, a proto lidem má být umožněno projevit svůj názor i tímto způsobem,“ uvedlo na twitteru Petříčkovo ministerstvo.

Video  Když Putin tančí: Ruský prezident přijel na svatbu rakouské ministryni zahraničí  - Reuters
Video se připravuje ...

offline ( 28. července 2019 21:28 )

Bohužel na ponorce mimořádně nevypukl požár, ani tam nic nevybuchlo a ten zmetek se i vynořil.

Zobrazit celou diskusi