Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dominik Hašek zváží boj o Hrad, u Drahoše je „ve hře“. Ovčáček nic nevylučuje

Autor: simao, vei - 
27. července 2019
19:42

V první volbě Zeman vs. Schwarzenberg. Ve druhé Zeman vs. Drahoš. Dvojnásobný vítěz Miloš Zeman dotřetice v přímé volbě kandidovat nemůže. A i když je naplánována až na rok 2023, řada lidí mluví o tom, že kandidaturu přinejmeněím zvažuje. Jde i o překvapivá jména, naposledy hokejová legenda Dominik Hašek. A svou podmínku Blesk Zprávám sdělil současný hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Ve hře je prý i kandidatura senátora Jiřího Drahoše.

Hašek na Hrad, Hašek na Hrad. Tohle volání po zlatém hokejovém Naganu 1998 znělo nejen Staroměstským náměstím. Dominik Hašek, úspěšný zástupce českého hokeje v prestižní NHL, vstoupil mezi hokejové legendy a „bohy“.

Jenže po konci hokejové kariéry to už taková sláva nebyla. Podnikání s jeho značkou hokejového vybavení či energetických nápojů spíše zaskřípalo, než aby Hašek narazil na zlatou žílu. „Dominátor“ je však vidět i v rámci protestů proti Andreji Babišovi, kterých se účastní.

Hašek na Hrad?

Byl i jedním z řečníků na Václavském náměstí. A nyní nevyloučil, že by se mohl skutečně ucházet o post hlavy státu. Tuto možnost vidí de facto jako otevřenou. „Všechno si člověk dokáže představit, proč ne. Budu si to představovat a nějak si to představit i dokážu,“ řekl tento týden v rádiu Impuls.

Zda kandidovat skutečně bude, to přímo nepotvrdil. „Na přímou otázku nepřímá odpověď. Teď mám svoji práci, kterou mám hrozně rád, kterou já dělám a kterou chci dělat naplno. Ale co bude za dva, za tři roky, nebo kdy se bude konat nějaká plánovaná volba, tak to člověk nemůže odhadovat. Potom se budu rozhodovat, všechno je možné,“ pokračoval Hašek.

V rozhovoru, který následně vzbudil řadu reakcí na sociálních sítích, Hašek také prozradil, že se politice snaží věnovat denně a pozorně ji sleduje. „Mám politické zkušenosti velice malé, to, že mně politika zajímá, že jí studuji jednu, dvě, tři hodiny denně podle možností, to je jedna věc, ale to, co jsem dělal a co dělám dneska, tak mě baví věci, které jsou zodpovědné. A pakliže i funkce prezidenta je velmi zodpovědná, jako že o tom nepochybuji, to je nesmírně zodpovědná funkce, tak jestli bych to měl brát z této strany, tak bych byl výborný. Samozřejmě je tam ale důležitá spousta dalších kvalit a to se uvidí za dva, za tři roky, kde budu,“ podotkl také Hašek.

Dominik Hašek a Jaromír Jágr při výročí naganského triumfu Dominik Hašek a Jaromír Jágr při výročí naganského triumfu | Foto CNC - Jaroslav Legner

Ovčáček si „žádnou cestu nezavírá“

Vedle Haška se mezi spekulacemi, kdo by se mohl ucházet o úřad hlavy státu, objevil před časem i hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Že by si v něm Miloš Zeman „vychoval“ pokračovatele?

Ovčáček přiložil pod „kotel“ spekulací, když uveřejnil své „prezidentské“ foto a na sociální síti se tázal, zda by se portrét hodil do školních tříd. „V každém případě člověk musí přemýšlet dopředu a přemítat o tom, co by chtěl dělat v budoucnosti, jaké by mohly být plány, jaké varianty, do čeho se zapojit. Kde se nějak projevit, v jaké oblasti… To znamená, že samozřejmě by měl člověk myslet trochu dopředu. Nechávám se ale sám překvapit. Kombinuji už teď ale obojí,“ vzkázal Blesk Zprávám Ovčáček. 

„Určitě teď nebudu nic potvrzovat, ale už jsem jasně řekl, že pokud by na podzim v listopadových dnech překročily protesty nenávistnou hranici a tenkou červenou linii od poklidného protestu k protestu bouřlivějšímu a násilnějšímu, tak bych velmi vážně uvažoval zapojení do politiky a to má několik variant a žádnou z nich nevylučuji,“ uvedl Ovčáček. A tak nevylučuje ani kandidaturu na prezidenta. „Rozhodně si nikdy žádnou cestu nikam nezavírám,“ dodal Zemanův mluvčí.

Drahoš: Oslovuje mě stále víc lidí

Byl to právě Ovčáček, kdo se přitom nejednou navezl do Zemanova rivala při zatím poslední přímé volbě hlavy státu. Když vystoupil v pořadu Jaromíra Soukupa na TV Barrandov, přinesl si Ovčáček do pořadu fíkus, který přirovnal k Drahošovi.

Zeman Drahoše ve 2. kole volby porazil v poměru 51,36 % ku 48,63 % hlasů. Současný prezident získal celkově 2 853 390 hlasů, Drahoš, kterému kampaň vynesla alespoň následný jednoznačný úspěch v senátních volbách, „uzmul“ 2 701 206 hlasů.

Zatímco v minulosti byl Drahoš k opětovné kandidatuře opatrnější, v sobotním rozhovoru pro Deník promluvil o poznání rázněji. „Moje kandidatura je rozhodně ve hře. Jedním z důvodů je narůstající množství lidí, kteří mě s touto otázkou oslovují,“ upozorňuje nyní Drahoš.

„Zúčastnil jsem se několika manifestací, které považuji za výraz občanské odpovědnosti a vyjádření názoru. Šlo navíc o velmi poklidná shromáždění. Během nich, ale také při debatách s občany v regionech vnímám, že dotazy na mou opětovnou kandidaturu se rychle množí. Termín voleb je ovšem ještě hodně vzdálený a bylo by nezodpovědné vyhlašovat ji už nyní,“ shrnul „potíž“ všech případných kandidátů Drahoš.

Video  Drahoš o Zemanovi: Je jiný, jak slíbil, ale ještě horší, než byl  - Blesk TV
Video se připravuje ...

A to se ještě předseda ODS Petr Fiala chce zasadit o to, aby se rozproudila debata o zrušení přímé volby prezidenta. Fiala by osobně byl totiž pro návrat k nepřímé volbě.

Video  Šéf ODS Fiala: Babiš je slabý premiér, já bych byl silnější  - Blesk TV
Video se připravuje ...

vankr ( 20. listopadu 2019 08:35 )

Představuje, představit.....Mimo to Hašek studuje politiku až tři hodiny denně.Zřejmě ho brankářská maska občas neuchránila.

MAMKA2316 ( 5. listopadu 2019 13:09 )

NESMÍTE NAPSAT SVŮJ NÁZOR !!TO PAK BLESK NEZVEŘEJNÍ !!KOMU ŽE TO PATŘI BAKALOVI ???NEBO KOMEDIANTŮM ??

debruska ( 16. října 2019 18:23 )

Nejlepší bude už teď vychovávat papoušky a ten co bude umět nejlépe opakovat, ten bude prezidentem. Je opravdu složité dnes najít člověka, který bude používat svůj vlastní "zdravý" mozek ve prospěch nás VŠECH.

laughingmackerel ( 28. července 2019 16:08 )

Lepšoidi mají v Senátu zaparkovaného Drahouše, Hilšera, a toho tlustého plešouna, všichni stranicky prověření a osvědčení ... a po prvních reakcích davů se rozhodnou koho je největší šance protlačit ... Hašek a spol budou max jako křoví ...

hejhej ( 28. července 2019 16:07 )

choura: Ve svazcích fuguruje i Drahoš - krycí jméno: Bas

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa